END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu
Vilket är det bästa underlaget att springa på?

Vilket är det bästa underlaget att springa på?

19. 12. 2021 3 min. läsning

På mjukt och hårt underlag används dina löparmuskler på olika sätt och olika muskelgrupper aktiveras. Den största fördelen med att springa på gräs eller i skogen är att det är väldigt skonsamt mot dina leder och fötter. Detta förebygger skador.

Tränar du för ett personbästa på banan? Vill du slå din tid på 10 kilometer när du springer ditt nästa lopp? Då ska du inte göra misstaget att endast träna på dessa hårda underlag. 

Vill du vara skadefri? Variation är nyckeln! 

Spoiler: Det finns inget som heter optimalt underlag att springa på, det beror helt på ditt mål med din träning. På mjukt och hårt underlag, används dina muskler olika och därmed aktiveras även olika muskelgrupper. Den största fördelen med att springa på gräs eller i skogen är att det är snällt mot dina leder och fötter. Detta förebygger skador och stärker även dina fötter. På gräs, är fötterna tvungna att jobba mycket hårdare eftersom att det mjuka underlaget inte ger särskilt mycket tillbaka. 

Running 4

Vilka träningspass passar för olika underlag? 

Först och främst, pass som görs under din uppbyggnad fungerar alltid bra på gräs eller i skogen. När du sedan kommer närmare starten på din säsong och du vill lägga till mer snabbhet och tempopass, kan du sakta med säkert flytta dina pass till vägen eller banan. Tänk på att dina löppass på mjukt underlag alltid blir långsammare än dem på bana eller väg. 

Oavsett kan du alltid köra dina återhämtningspass på mjukt underlag året om. I många träningsgrupper i USA är det vanligt att träna på att springa pass på gräs året om. 

Running 5

Är det rimligt att springa med samma skor på alla underlag? 

Du bör använda olika skor beroende på målet med ditt pass. Det mjuka underlaget ger en naturlig dämpning. Till återhämtningspass eller pass där du springer många kilometer, bör du välja en sko med mycket stabilitet. Passande skor är till exempel Asics GEL-Kayano 28, On Running Cloudstratus or Adidas Solar Glide 3. I regn eller snö och på halt underlag i skogen, är en trailsko som Asics GEL-FujiTrabuco Sky eller New Balance Shando W också passande. 

300m intervaller på schemat idag? Vill du springa snabbt? Då ska du testa en lättviktssko som Adidas Adizero Pro, Asics Tartheredge eller Nike Air Zoom Tempo NEXT%.

Running 6

Så varför inte flytta ditt nästa intervallpass till fotbollsplanen runt hörnet eller till stigarna som du i vanliga fall använder till att ta dina söndagspromenader?