END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter -- days --:--:-- Köp nu
Högre, Längre, Snabbare: Så här väljer du rätt spikskor

Högre, Längre, Snabbare: Så här väljer du rätt spikskor

23. 12. 2021 3 min. läsning

Mycket har hänt de senaste åren, inte bara i utvecklingen av träningsskor. Sedan OS i Tokyo har även den pågående utvecklingen av spikskor varit ett hett ämne. Det går rykten i olika tidningar om vilken typ av sko som ger störst fördel på olika distanser.

Mycket har hänt de senaste åren, inte bara i utvecklingen av träningsskor. Sedan OS i Tokyo har även den pågående utvecklingen av spikskor varit ett hett ämne. Hade Karsten Warholm ett övertag när han sprang sitt otroliga rekord på 400m häck i karbonskor? Och ger språngbräde-effekten från Spikes Nike Air Zoom Maxfly skorna ett större övertag? Det går rykten i olika tidningar om vilken typ av sko som ger störst fördel på olika distanser. De populäraste modellerna säljs slut redan veckorna innan de lanseras. 

Spikes 1

Framförallt som sprinter eller hoppare, bör den spikskon du använder under din tävlingsdag inte vara den samma som den du använder under dina träningar. Den nya teknologin ger dig en självklar fördel under tävling, men skor med dessa fördelar är superlätta och har stenhård sula vilket även kan ha negativ effekt på dina fötter och leder. Vill du ta dig igenom din träning skadefri? Att välja rätt skor spelar roll. 

Spikes 2

Din kropp kommer att tacka dig på lång sikt om du väljer en sko med en mindre hård sula under dina träningspass. 

 

Om du har ett snabbhetspass på banan med ändå vill göra mycket volym är det bättre att välja en mjukare sko. Titta efter all-round skor eller medeldistansskor i Top4Running butiken, tillexempel en sko som Asics Hyper LD 6,  adidas distancestar eller Nike Zoom Rival D 10. Med dessa kan du lägga in fart i dina pass och samtidigt jobba med din teknik, utan att utsätta dina fötter för för mycket stress. 

Använd endast dina tävlingsskorna precis innan säsongen. Har du bara ett eller två viktiga lopp på schemat idag? Då är det perfekt att sätta på dig dina tävlingsskor för att vänja dig vid dem. Namnet säger allt, de är spikskor för tävling! 

Spikes 3