Hur börjar man springa efter sjukdom? Kom tillbaka till löparskorna sakta men säkert!

Hur börjar man springa efter sjukdom? Kom tillbaka till löparskorna sakta men säkert!

27. 3. 2023 6 min. läsning

Har du varit sjuk och nu vill du springa igen? Vi har samlat råd om hur du undviker ett återfall eller bestående konsekvenser och kommer tillbaka på rätt spår!

Smärta, feber och svaghet. Sjukdom eller förkylning är ett ovälkommet hinder i det personliga livet men också i löparlivet. Hur kommer man tillbaka på rätt spår på ett säkert och ansvarsfullt sätt efter? Vi har 5 viktiga frågor att svara på innan du tar på dig dina löparskor.

1) Hur allvarlig var din sjukdom?

Det är mycket viktigt att veta hur allvarlig sjukdomen är eftersom att vissa sjukdomar pvåerkar kroppen mer än andra. I allmänhet kan vi dela in dem i två typer av bördor:

  • Lätt sjukdom: Detta inkluderar till exempel hosta eller andningsproblem utan feber. I det här fallet räcker det med att begränsa intensiteten och inte överdriva de första träningarna. Börja med att gå och öka gradvis intensiteten efter hur kroppen reagerar. 
  • Hög kroppsbelastning: Sjukdomar med feber, virus eller förkylningar kan göra kroppen mycket tröttare. Även om du blivit frisk måste du tänka på dina organ, som inte så lätt kommunicerar om sitt tillstånd. Det är bra att vila en vecka efter en sjukdom och först därefter gradvis återgå till träning. Vid högre temperaturer bör du närma dig träningen ännu mer försiktigt. När du är frisk igen, börja med att promenera i en vecka i början, lyssna på din kropp, särskilt hur snabbt din puls ökar och om du är andfådd. Börja träna när dessa två saker är "normala". Och återigen upprepar vi - sakta och gradvis! Om du har skickats till sängs av din läkare, var noga med att rådfråga honom/henne om att återgå till träningen.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Vilken medicin tog du?

En fråga relaterad till den föregående. Läkemedel du tar har stor effekt på människokroppen – förutom sjukdomen måste den "kämpa" med medeciner den inte är van vid. Om det är antibiotika och liknande mer aggressiva läkemedel, räkna inte med en snabb återgång till träningen. Tre till sex veckor är den kortaste tiden för att börja med fysisk aktivitet. Vad sådana läkemedel gör med ditt hjärta eller lever, till exempel, är inte uppenbart vid första anblicken. Om du överdriver det riskerar du oåterkalleliga skador på din kropp. Även när det gäller medicinering, rådfråga din plan för att återgå till att springa med en läkare.

3) Vad orsakade din sjukdom?

Den här frågan är svår att svara på. Finns det någon aktivitet i din livsstil som regelbundet gör dig sjuk? Försök att tänka på det. Ofta inser du inte ens det eftersom du gör vissa saker automatiskt och ingen sjukdom inträffar. Men sedan kommer det frostiga vädret, stressen från jobbet eller tröttheten på en lång resa - ganska vanliga saker som kan göra dig sjuk under vissa förhållanden. Försök att upptäcka dessa subtila orsaker och fundera på hur du kan mildra deras inverkan. Du kan till exempel hoppa över ett lopp, ta en promenad istället för att träna eller ta tid för dig själv och koppla av. Genom att vidta dessa små försiktighetsåtgärder kan du förebygga långvarig sjukdom i framtiden.

4)Hur länge varade din sjukdom?

Om du är ledig i två dagar kommer kroppen att återgå till full styrka mycket snabbt. Men om sjukdomsperioden sträcker sig över flera veckor kommer återkomsten att ta längre tid. Kroppen har försvagats, och intensiv träning skulle kunna göra dig sjuk igen. Ge dig själv tid och utrymme för en fullständig återhämtning och skynda inte på något. Löparskorna går ingenstans. 

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Hur reagerar din kropp efter en sjukdom?

Alla är olika, har olika förmågor och reagerar olika på stress, påfrestningar och även sjukdom. Du kommer definitivt att känna igen dig själv i dessa situationer och om du vet att du behöver mer tid för att komma igång, låt inte dina vänner övertala dig till att springa backar en vecka efter din sjukdom. Det skulle inte vara bra för kroppen, men riskerar också att du tvingas tillbaka till sängen. 

Allmänna råd om att hantera sjukdom

  • Lyssna på din kropp, inte bara efter sjukdom, utan alltid. Håll koll på din puls, och din andning, och lägg märke till hur du mår hela dagen. Om du vet vad som är det "normala" uttrycket för din kropp kan du lättare upptäcka början av sjukdom.
  • Försök inte gå in i full träning så fort din feber sjunker. Ge dig själv tid och utrymme för att helt återhämta dig. Din kropp kommer att tacka dig för det. 
  • Om du har tagit medicin, kontakta din läkare. Acceptera hans/hennes råd och rekommendationer för att undvika ytterligare hälsokomplikationer.
  • Vi vet att det är utmanande, men försök att närma oss sjukdomen på ett positivt sätt. Sakta ner, slappna av, läs den där boken du har i byrålådan eller titta på den där filmen du normalt inte har tid med. Du kommer att njuta av många löpkilometer efter återhämtning!

TRÄNINGSRÅD
ZOOM JA FLY 3
nike
FuelCell Rebel v4
newbalance2
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Marathon Series
puma
Ny
Fast-R Nitro Elite Marathon Series
puma
Ny
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
Fast-R Nitro Elite
puma
Ny
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush Wn
puma
Deviate Nitro Elite 2 Marathon Series Wns
puma
Föregående
Nästa