END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu
Hur börjar man springa med barnvagn säkert och glatt?

Hur börjar man springa med barnvagn säkert och glatt?

30. 9. 2022 8 min. läsning

Är du en löparälskare och en nybliven mamma på samma gång? Samla löpkilometer med en liten kompis i en barnvagn! Hur och när ska man börja, vad ska man se upp med och kan man gå ner i vikt?

Till sist! Tillbaka på banan och i sällskap med en liten kompis. Först och främst, kom ihåg att springa med en barnvagn är ganska jobbigt! Självklart är det så, du trycker några extra kilo framför dig. Men oroa dig inte, vi har råd för dig att göra dina löpturer tillsammans roliga och framför allt säkra. Vad kommer vi att fokusera på i artikeln?

 • Hur börjar man springa med en barnvagn?
 • När är en bra tidpunkt att börja?
 • Hur väljer man en joggingvagn?
 • Rätt löpteknik?
 • Vad kommer att lindra ryggsmärtor?
 • Kan man gå ner i vikt genom att jogga med barnvagn?

Springa med vagn - Hur börjar man?

 • Raska promenader - Prova att gå snabbt först för att vänja dig vid vagnen framför dig. Detta är en stor skillnad jämfört med klassisk löpning. Gå sedan gradvis över till ett lätt löpsteg.
 • Timing är nyckeln - Vissa bebisar somnar glatt medan deras förälder springer, medan andra vill titta ut och observera sin omgivning. Var medveten om barnets behov och anpassa löptiden efter hans humör.
 • Lämna hörlurarna hemma – ta av säkerhetsskäl inte på dig hörlurar på löpturer med vagnen. Du bör lyssna på vad som händer i och runtom vagnen.
 • Välj en kortare väg – Försök att flytta runt i huset ifall den lilla kompisen protesterar eller något blir komplicerat. Om situationen tillåter kan du springa rutten mer än en gång!

När ska man springa med vagnen för första gången?

Om du inte kan vänta på att sätta på dig löparskorna och springa, vänta bara en liten stund. Enligt läkare är den lägsta åldersgränsen för ett barn minst 6 månader. Efter denna tid har barnet redan en bättre hållning, vilket är mycket viktigt på grund av eventuella stötar under löpningen. Innan den första löprundan, rådfråga allt med barnläkaren för att vara säker. Om du verkligen inte kan vänta med att komma igång, börja långsamt på egen hand!

 

Motivera dig själv med en ny sportoutfit och utrusta dig på Top4Running!

Löparkläder för kvinnor

Klassik vs. löparvagn

För löpning är en joggingvagn det bästa alternativet. Den är stabil, lätt, kan absorbera stötar, har större hjul med ett mönster för bättre grepp, har säkerhetsspännen och har även en handbroms direkt på handtaget. Detta kommer att ge ditt barn tillräcklig komfort och säkerhet, och du kommer att kunna njuta av att springa flera kilometer. Glad bebis, lycklig mamma! Trehjulingar är också mycket populära. Vissa kan till och med fästas på cykeln.

En joggingvagn är en ganska stor investering. Fundera på om du har en bekant eller en vän till dig som säljer en barnvagn, eller kolla in olika secondhand sidor eller butiker där de kan hittas till ett bättre pris. Oavsett så är det en investering som lönar sig – du kan använda vagnen för träning och även för klassiska promenader. Den kan även enkelt vikas ihop, så att du enkelt kan ta med dig den!

Asics_běžecké_boty_běhání

Löpteknik vid löpning med barnvagn

Armrörelser är mycket viktigt och till hjälp under klassisk löpning. De hjälper till att upprätthålla stabilitet och kontroll över varje steg och gör löpningen mer effektiv. När du springer med vagn ändras löptekniken och du kan välja vad som passar dig bäst – Du kan hålla vagnen antingen med en hand eller med båda händerna.

 • Medan du håller en hand hjälper du dig med den andra, som i klassisk löpning. Vi rekommenderar att du växlar med händerna för att undvika överbelastning av ena sidan. Med denna metod är det viktigt att reagera snabbt på eventuella förändringar i terrängen och att alltid ha vagnen under kontroll.
 • Om du håller i vagnen med båda händerna har du mer kontroll över vagnen, men ryggsmärtor kan uppstå på grund av sjunkande. Försök att inte luta dig mot handtaget på vagnen och springa upprätt.

Hur kan man lindra ryggsmärtor?

Du försöker springa upprätt, alternerande armar, men ryggen gör fortfarande ont. Vad kan man gära för att bota smärtan?

 • Spring även utan barnvagn - Spring ibland ensam utan din bebis. Det kommer att avlasta din rygg och muskler och påminna din kropp om den klassiska löptekniken. Se det som din tid att bara fokusera på dig själv och din kropp.
 • Stretcha – Du kan välja klassisk stretching, element från yoga eller övningar för rörlighet och flexibilitet. Allt du behöver är en träningsmatta och 10 minuter. 
 • Inkludera styrketräning - Ryggmusklerna stödjer ryggraden och kotorna. Om du har möjlighet, styrketräna en gång i veckan med fokus på ryggmusklerna. Om du precis har börjat med styrketräning, ta hjälp av en tränare som lär dig rätt teknik och förklarar de individuella övningarna.

Vid ihållande smärta, besök en expert - en sjukgymnast, som slappnar av de stela musklerna och ger dig råd om lämpliga rörelser.

TIPS: Kännr du till progging? En kombination av löpning och promenad med barnvagn i friska luften och i en grupp andra mammor. Hitta en grupp i ditt område, sätt på dig löparkläder, och stick ut och kör!

Protahování_jóga_flexibilita_trénink

Spring med barnvagn och gå ner i vikt

Kan du tappa kilon efter förlossningen genom att springa med en barnvagn?

Svaret är JA, MEN... 

 

Genom att springa ökar du din kaloriförbrukning och är det högre än ditt kaloriintag går du ner i vikt. Men energiförbrukningen sätts inte bara ingång när du tränar. 

 • Basalmetabolismen – Energi som behövs för grundläggande fysiologiska funktioner (funktion av hjärnan, organen eller regelbunden menstruationscykel).
 • Vilometabolismen – Energin du förbrukar när du vila, dvs sitter, ligger ner eller sover.
 • Arbetsmetabolismen- Energin du spenderar under fysiska aktiviteter - promenader, löpning, träning och andra aktiviteter.

Som du kan se är inte bara sportaktiviter  en kaloriförbrukning. Dessutom ingår även amning i energiförbrukningen. Det är mycket energikrävande och tack vare amning går kilona ner av sig självt efter förlossningen. Så JA, löpning är ett verktyg som kommer att öka din kaloriförbrukning och kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men du behöver inte bara fokusera på det, energiförbrukning är till exempel att gå med barnvagn eller städad, laga mat osv. Ja, städning är den nya träningen! 

Utrusta dig med löpande storsäljare på Top4Running!