Hörlurar för löpning: Vilka ska man välja och vilka är bästsäljarna?

Hörlurar för löpning: Vilka ska man välja och vilka är bästsäljarna?

11. 5. 2023 6 min. läsning

Hur ska man välja hörlurar för löpning? Här hittar du de bästa tipsen för att välja rätt sporthörlurar för dina behov.

Det finns många modeller, former och typer av hörlurar på marknaden, så du har en unik möjlighet att ta reda på vad som är rätt för just dig. I den här artikeln hjälper vi dig att välja och ger dig samtidigt också tips om särskilda hörlurar för löpning.

Viktiga egenskaper hos hörlurar för löpning

Vad ska man tänka på när man väljer sporthörlurar? Vi har sammanfattat de grundläggande egenskaperna för dig, som vi kommer att beskriva i detalj.

  • Med sladd eller trådlösa hörlurar?
  • Öronsnäckor, In-ear hörlurar, hörlurar bakom örat eller over-ear hörlurar?
  • Hörlurar som tål svett och regn
  • Komfort först

1) Med sladd eller trådlösa hörlurar?

Det är en av de första frågorna du kommer att ställa dig innan du köper ett nytt set. Låt oss gå igenom fördelarna och nackdelarna med varje variant.

  • Hörlurar med sladd: De har en klar fördel när det gäller priset, som är betydligt lägre, och batteritiden - de har faktiskt inget batteri, så du slipper det där irriterande ögonblicket när du upptäcker att hörlurarna är urladdade. Nackdelarna är att de saknar nyare funktioner och framför allt att de har trassliga sladdar som kan vara i vägen när du springer. Det kan bli ganska irriterande.
  • Trådlösa hörlurar: fördelarna är bättre komfort, högre ljudkvalitet, inga sladdar och flera avancerade funktioner som mikrofon, surroundljuddämpning och möjlighet att byta låt och stänga av ljudet. Nackdelarna är att de måste laddas, eftersom batterierna kan ta slut mitt i ett träningspass. Många tillverkare levererar dock trådlösa hörlurar i speciella laddningsfodral där du förvarar dem samtidigt som de laddas upp ganska snabbt. Tänk på att fodralet också måste laddas regelbundet.

Här hittar du hörlurar för löpning

2) Helt trådlösa hörlurar, med en sladd bakom öronen eller över huvudet?

Ska du satsa på äkta trådlösa hörlurar (true wireless), de som har en sladd bakom öronen för säkerhets skull eller stora over-ear hörlurar som sitter över huvudet? Här handlar allt om känsla och personliga preferenser.

  • Om du föredrar "true wireless", äkta trådlösta hörlurar, kommer du förmodligen att välja så kallade in-ear hörlurar eller earbuds. Vi rekommenderar till exempel SONYs trådlösa hörlurar. De sitter bekvämt i öronen, stannar på plats när du rör dig och ger en unik upplevelse.
  • De med tråd ger en "säker känsla av att de inte kommer att falla ut" och tryckknappskontroll. Det är vad Shockz-hörlurarna med sin titanram runt nacken ger dig.
  • En annan typ: Over-ear hörlurar, de stora hörlurarna som sitter över huvudet, som inte bara är hörlurar för löpning, utan snarare livsstilshörlurar. Deras fördel är designen och det faktum att de helt enkelt ser bra ut på huvudet. Men när det kommer till det praktiska överväger nackdelarna fördelarna - hörlurarna sitter oftast inte på plats när du springer, de glider av öronen och kan falla av huvudet.

3) Var uppmärksam på fukt och svettning

Saltdroppande svett eller fukt under ett löparpannband kan vara aggressivt mot hörlurarna. Och ärligt talat skulle du inte gilla om dina hörlurar slutade fungera på grund av det. Så välj en kvalitetsmodell - ett rent sportigt, helst vattentätt (IPX-märkning) alternativ med öronkåpor i silikon. Kom också ihåg att det inte är hygieniskt att låna ut dina hörlurar till andra personer.

4) Komfort som inte ger smärta i öronen

Sporthörlurar ska inte trycka på öronen och orsaka smärta i öronsnäckorna eller i huvudet. Det är därför tillverkarna lägger till flera storlekar av öronproppar i paketet, så att du kan justera storleken efter ditt öra.

Välj dina sporthörlurar

sony_lopning_headset_ tradlost

Sony LinkBuds S headphones recension

Och eftersom vi gillar att ha musik, podcasts eller ljudböcker i öronen när vi springer, kräver vi bästa möjliga lyssnings- och ljudkvalitet. Bland våra favoriter just nu är den trådlösa modellen LinkBuds S från Sony, och här är några recensioner av modellen: 

"Jag blev mycket positivt överraskad av hörlurarna. Jämfört med Sony WF-SP800N, som jag har kört med i nästan två år nu, är dessa mindre, lättare och passar bra i mina öron. Ljudet är fantastiskt, och möjligheten att växla brusreduceringsläget är toppen för mig (särskilt på jobbet).” Iva (@iva_runstheworld)

"Jag vill att mina hörlurar ska sitta ordentligt i örat, vara bekväma och enkla att använda, spela bra och ha en bra batteritid. De här uppfyller alla de kraven. Om du har liknande preferenser kommer du att bli nöjd med LinkBuds S. Sony är helt enkelt en garanti för kvalitet, testad med mina egna öron!” Sabina (@sabina.pazd)

Unna dig en musikupplevelse med Top4Running!


PRODUKTRÅD