SUMMER SALE- Tusentals rabatterade produkter med upp till 60 % rabatt KÖP NU
Hur väljer man en pannlampa för löpning?

Hur väljer man en pannlampa för löpning?

18. 4. 2023 7 min. läsning

En pannlampa är ett måste i löparutrustningen för alla löpare, oavsett om du är en professionell tävlingslöpare eller en hobbylöpare. Vad bör du tänka på när du väljer pannlampa?

Se och bli sedd! Den främsta säkerhetsregeln när du springer i mörker, dimma eller skymning. En pannlampa bör finnas i alla löpares utrustning - ja, även i din. Det finns dock ett stort antal olika märken och typer på marknaden. Har du svårt att hitta rätt? Vi har 7 viktiga faktorer som du bör tänka på när du gör ditt val:

 1. Ljusets intensitet
 2. Ljusets räckvidd
 3. Ljusstrålens mönster
 4. Batteriets livslängd
 5. Komfort vid användning
 6. Rött ljus
 7. Vattentålighet

1) Ljusets intensitet

Ljuset i pannlampor anges i enheter som kallas lumen (lm). Ljusintensiteten anger hur mycket strålkastarljuset kommer att lysa. Vad betyder detta? Vanliga glödlampor har mellan 300 och 700 lm. En pannlampa för löpning bör ha minst 100 lm. Om du ofta springer i områden utan omgivande ljus, t.ex. skogsstigar, bör du överväga en pannlampa med cirka 200-300 lm.

Välj mellan kvalitetspannlampor

Vad är lumenkontroll för funktion?

De flesta märkespannlamporna har en lumenkontrollfunktion som reglerar ljusstyrkans kvalitet. Hur ser det ut i verkligheten? Pannlampan reglerar sitt eget ljus med hjälp av ett inbyggt mikrochip. Detta möjliggör samma starka ljusstyrka under hela batteriets livslängd. "Lågpris"-strålkastare från vanliga butiker har inte denna funktion, så efter bara några dussin minuter kommer du att märka att ljuset avtar och att siktet försämras.

2) Ljusets räckvidd

Antalet lumen anger ljusstyrkan och ljusutstrålningen från ljuskällan, men ljusstrålarnas räckvidd intresserar dig förmodligen lite mer. Den anger hur långt du kan se när du springer. Räckvidden är från ca 60 meter till, låt oss säga, 160 meter. Du kan klara dig med en lägre räckvidd i staden, tack vare offentlig belysning. En högre räckvidd kommer att vara användbar i utkanten av staden eller i skogen, där pannlampan förmodligen är din enda ljuskälla.

pannlampa_silva

3) Ljusstrålens mönster

Detta anger hur mycket ljuset från pannlampan sprids och hur stor del av området runt pannlampan som täcks. Beroende på typ:

 • Pannlampa med smal ljusstråle: Ger dig ett fokuserat, skarpt ljus med lång räckvidd som är bättre lämpat för landsvägslöpning där du inte behöver reagera på förändringar i underlaget. Ibland är dock ljuset så starkt att det kan vara obehagligt.
 • Pannlampa med bredare ljuskägla: Detta är ett bättre alternativ för traillöpning i skogar och på asfalterade ytor där du behöver reagera på förändringar i terrängen. Pannlampan lyser både framför och runt omkring dig. Ljuset är dock inte alltid så skarpt som du behöver.

Det finns även pannlampor med justerbara strålar, så att du kan anpassa din belysning för olika miljöer och terräng.

TOPP pannlampor på Top4Running

4) Batteritid

En mycket viktig faktor. Mätningen av batteriets livslängd har genomgått flera förändringar. Enligt de nya standarderna måste den tid som pannlampan avger fullt ljus efter att den är fulladdad anges. I genomsnitt varierar denna tid från 1,5 till 3 timmar. Naturligtvis fortsätter pannlampan att lysa efter denna period, men ljusnivån kommer att vara lägre. Och hur laddar du din pannlampa när den är tom?

Du kan välja mellan tre strömalternativ:

 • Batterier: de flesta pannlamporna kan användas med AA- eller AAA-batterier (beroende på informationen i pannlampans beskrivning).
 • Uppladdningsbart li-ion-batteri: lättviktsbatteri med bra pris/prestanda och lång livslängd. Det ingår vanligtvis i förpackningen tillsammans med en USB-C-kabel. Det är ett mer miljövänligt alternativ av batterier.
 • Uppladdningsbara batterier: vissa pannlampsmärken erbjuder sina egna laddningsenheter. Ett exempel är Silvas uppladdningsbara batteri. Tack vare USB-anslutningen kan du inte bara ladda din kompatibla pannlampa med den utan även din mobiltelefon eller sportklocka.

Top4Running TIPS: Om du har en lång löprunda eller ett lopp framför dig bör du ta med extra batterier eller en extra pannlampa i din löparryggsäck för att ha dem till hands i nödfall.

trail_lopning_salomon

5) Komfort och anpassningsbarhet

Det finns inget mer irriterande än en pannlampa som glider ner i pannan vid varje steg, eller en som gnisslar mot huvudet och orsakar blåsor eller till och med huvudvärk. Komforten är viktig! Välj en pannlampa med justerbara remmar. Då kan du enkelt anpassa den till ditt huvud. Vikten är också viktig eftersom du definitivt inte vill bära med dig fler gram än nödvändigt. Vanligtvis ligger vikten på en pannlampa mellan 60 och 120 gram.

Välj en bekväm pannlampa

6) Rätt ljus

Detta läge ingår i de flesta pannlampor av hög kvalitet. Dess främsta fördelar är att det röda ljuset inte är så skarpt och inte bländar andra människor eller djur i skogen. Även om det röda ljuset kan verka svagare vid första intrycket, och det kan kännas som om du inte kan se någonting i mörkret, så är det inte så. Prova själv och du kommer att upptäcka att de röda strålarna är mycket trevligare än de vita diodstrålarna.

7) Vattentålighet

Se till att pannlampan du funderar på är vattenavvisande. Vattenresistens eller vattentäthet är viktiga egenskaper för löpning i parken såväl som i skogen. Du kanske råkar ut för regn när du tränar, men även droppande svett kan skada en pannlampa. Vissa pannlampor har till och med specialfunktioner - fukttransporterande tyg eller ventilationsöppningar som hjälper dig att upprätthålla ett optimalt klimat i huvudområdet under din aktivitet.

Om du är äventyrare, löpare eller vandrare bör du inte röra dig utan pannlampa. Och om du ska springa ett maraton eller en ultralöpning är en pannlampa ofta ett måste, tillsammans med extra batterier. Kolla in pannlamporna på Top4Running och gör dig redo!

Jag vill ha en pannlampa


PRODUKTRÅD