END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu
Löparskor för stadslöpning på asfalt, betong och trottoar

Löparskor för stadslöpning på asfalt, betong och trottoar

2. 12. 2022 9 min. läsning

Att välja rätt löparskor för stadslöpning kan vara en utmaning. Vi kommer att ge dig råd om vad du ska tänka på när du väljer, och vi ger dig även 6 tips för kvalitativa vägskor. Dominera vägen med Top4Running!

Vägar är de vanligaste löpytorna för löpning. Oroa dig inte, inte bokstavligen. Vi rekommenderar definitivt inte delade löpturer med bilar! "Vägarna" betyder hårda ytor i det här fallet - trottoarer, asfalterade vägar och cykelvägar. Kort sagt en kombination av betong, asfalt eller beläggning.

Vad spelar roll när man väljer landsvägsskor?

 

Vi har flera viktiga faktorer för dig att tänka på när du ska välja löparskor.

  • Dämpningsnivå - Hårda stötar är en stor belastning på leder, senor och ligament, vägskor är därför utrustade med dämpningskomponenter som minskar stötarna och trycket. Du kan välja lägre eller högre dämpning. Kom dock ihåg att ju högre dämpning, desto tyngre sko.
  • Drop – Drop är skillnaden mellan hälen och tån. Ju lägre dropp desto mer naturligt steg genom mellanfoten till tån tillåter skor. Skor med ett fall på 0 - 4 mm är för erfarna löpare som har bra löpteknik, de berömda "zero drop-skorna" är t.ex. Altra modeller. Skor med ett dropp på 5 - 9 mm uppmuntrar dig att kliva igenom tån till mitten av foten och är lämpliga för hobbyister oh motionärer. Högsta droppet är 10 - 12 mm vilket passar dig som trampar på hälen eller för överviktiga löpare.
  • Löpare med fotproblem – Ankelavvikelser som kallas pronation och supination har också inflytande på valet av löparskor. Dessa är tillstånd där fotleden vänder sig för mycket inåt eller utåt. Det finns också löparskor med pronationssupport, men det är viktigt att stärka musklerna i foten och fotleden och fokusera på rätt löpteknik.
  • Hållbarhet och komfort - Överdelen av vägskorna är gjorda av högkvalitativa, slitstarka och andningsbara material, och insidan är gjord av fina tyger, vilket ger dig komfort under snabba spurter och särskilt under långa löpturer.

adidas_běžecké_boty

Grundläggande kategorier av landsvägsskor

Beroende på vilket syfte du ska ta på dig löparskor, delas de in i tre grundläggande divisioner:

  • Skor för långa löpningar  – för långa löpturer, mer dämpning och mycket komfort. Dessa skor är även lämpliga för nybörjare, på grund av större stötdämpning och komfort.
  • Temposkor - För kortare tempolopp eller enstaka lopp, medelhög dämpning, smalare snitt.
  • Racingskor - Ultralätta, låg dämpning, lägre komfort, smal passform, men förmågan att utveckla maximal hastighet under loppet.

Rätt löparsko betyder något olika för alla och dessa parametrar är väldigt individuella. Vi rekommenderar att du provar och tar reda på vad som passar dig. Men oroa dig inte, vi har 6 tips för dig på kvalitetslöparskor och kanske hittar du DIN DRÖM SKO!

1) On Cloudmonster

Med denna sko kan du lita på den monstrous CloudTec-dämpningen, tack vare vilken du kommer att njuta av även den svåraste landningen. Men oroa dig inte, skon är fortfarande lätt och lovar en "på molnet"-känsla när du springer. Dynamisk studs tillhandahålls av Helion foam och Speedboard. Tack vare den utpräglade rockern stöder den en snabb övergång från stötdelen till rebounddelen. Du kan bära den även i regn eftersom den lovar bra grepp även på våta ytor och kommer att tjäna dig bäst på långa löpturer.

Män Kvinnor

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

A popular road shoe is suitable for beginners and also experienced runners. You can wear it for a short run in your neighborhood and also for a long run outside the city. Cushioning is ensured by the GEL™ technology located under the heel, and compared to other Asics models, the Cumulus has more dynamics. The FLYTEFOAM™ midsole allows a softer ride and smoother bounce. The ASICS LITE soft sole is made from a sustainable rubber compound and handles also gravel surfaces. Comfort is ensured by the newly improved breathable upper, it provides support in strategic places and the area of the heel and Achilles is surrounded by a pleasant material.

En populär landsvägssko är lämplig för nybörjare och även erfarna löpare. Du kan bära den för en kort löprunda i ditt närområde och även för en lång löprunda utanför staden. Dämpning säkerställs av GEL™-teknologin som finns under hälen, och jämfört med andra Asics-modeller har Cumulus mer dynamik. FLYTEFOAM™-mellansulan ger en mjukare löpning och mjukare studs. ASICS LITE mjuka sulan är gjord av en hållbar gummiblandning och klarar även grusytor. Komforten säkerställs av den nyligen förbättrade ovandelen som andas, den ger stöd på strategiska platser och området kring hälen och hälsenan omges av ett behagligt material.

Män Kvinnor

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

För dina dagliga löpturer och träning har vi en neutral Asics-modell - Novablast. Det behagliga materialet ger din fot komfort och förstärkningen i hälområdet och ger bättre stabilitet och kontroll över varje steg. Hårda stötar mjukas upp av FF BLAST™ PLUS-skum, så att du kan njuta av även långa löpturer. AHARPLUS™-sulan har en så kallad fjädereffekt för en mer effektiv övergång från stöt- till återhämtningsfasen.

Män Kvinnor

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Som namnet antyder, bär den här modellen för långa löpturer eller lopp, men den kommer också att tjäna dig väl under intervall- och tempoträning. Skons geometri uppmuntrar dig att landa på mitten av foten och, i kombination med Pebax energiskum, säkerställer en jämn och smidig studs. PEBAX-skummet som sitter i mellansulan är mycket lätt och lovar upp till 90 % energiåterbäring (i ett snabbare tempo). Även om den här modellen har en smalare tå, tack vare den bekväma och adaptiva ovandelen, kan den anpassa sig till löpare med bredare fot.

Män Kvinnor

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Den ultimata löparskon för långa landsvägslopp och lopp. Mellansulan är dämpad med två lager slitstarkt Lightstrike Pro-skum. Mellansulan innehåller även optimerade ENERGYRODS 2.0 karbonplatta, tack vare vilka du får en optimal nivå av styvhet och energiåterföring. Continental gummisulan har ett bra grepp och håller dig igång även på våta ytor. Ovandelen andas och är förstärkt på de ställen där du behöver mest stabilitet.

Män Kvinnor

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Wear this ultra-light shoe for short and fast training sessions or races up to 10 km. It weighs an incredible 184 grams! ZoomX foam will provide you with protection, and comfort and help you push your pace to the max. The sole is created based on data from runners. Thanks to this, traction is placed where you need it most at a fast pace.

Bär denna ultralätta sko för korta och snabba träningspass eller lopp på upp till 10 km. Den väger otroliga 184 gram! ZoomX-skum ger dig skydd och komfort och hjälper dig att driva din fart till max. Sulan är skapad utifrån data från löpare. Tack vare detta placeras dragkraften där du behöver den som mest i högt tempo.

Män Kvinnor

Nike_Streakfly

Löpning i regn, snö och våta förhållanden

Vägen är för det mesta en plan och lätt förutsägbar yta. Trots det, regn, snö eller lera kan träffa dig och detta kan radikalt förändra asfalten. Vi rekommenderar att bära trailskor för dessa förhållanden. De har ett bättre mönster på sulan, med vilket du blir mer stabil på banan och dina löpningar blir säkrare.

Top4Running-TIPS: Vill du ha det bästa av två världar? Vi har tips till dig löparskor som passar både för väg och trail!

Vet du inte hur du ska välja? Prova vår Shoe Finder!