MID SEASON SALE- Spara upp till 60% på utvalada varor KÖP NU
Löparskor för ultramarathon och ultra trail. Hur väljer man dem?

Löparskor för ultramarathon och ultra trail. Hur väljer man dem?

22. 3. 2023 10 min. läsning

Ultra. Den kungliga disciplinen bland långloppen. Vilka löparskor ska man ha på sig för ett ultramarathon på väg och vilka skor man ska välja för en ultratrail? Låt dig inspireras av Top4Running!

Vad betyder ultra egentligen? Det är löpningar längre än ett maraton, det vill säga över 42,195 km. Ultralöpning kan vara 50 km, 100 km, eller ännu mer, det finns otaliga olika lopp och distanser nuförtiden. Vi kan dela in dessa raser i två kategorier:

 • Väg ultramarathon - Du springer på vägen, särskilt på hårda och asfalterade ytor, till exempel i städer eller byar.
 • Ultra trail - Du springer i terrängen, på mjuka och oförutsägbara ytor, särskilt i skogar, ängar eller berg. Du kommer vanligtvis att klättra flera hundra eller tusentals vertikala meter.

 

Som du kan se är dessa två typer väldigt olika varandra och valet av skor kommer också att bero på detta. Vi ger dig råd om vilka löparskor du ska ha. Vi börjar med vägen och går sedan vidare till leden!

Hur väljer man skor för ett ultramaraton på väg?

 

Din ultramarathonsko bör ha några grundläggande funktioner:

 • Dämpning – Du kommer att ha mer än tillräckligt med hårda stötar under ett ultramaraton, så använd landsvägsskor med mycket dämpning. Vägen är en plan och förutsägbar yta, så dämpningen påverkar inte stabiliteten lika mycket. Men kom ihåg, ju högre dämpning, desto tyngre sko. Hållbarhet och
 • Komfort - Överdelen på vägskor är gjorda av högkvalitativa, slitstarka och andningsbara material och det mjuka tyget kommer att ge dig den komfort du verkar hitta på långa löpturer!
 • Bredd och storlek – Foten sväller, expanderar och behöver gott om plats på långa löpturer. Det finns inget värre än när tårna börjar stöta mot ovandelen vid 30 kilometer . Så köp skor som är minst 1-2 storlekar större och välj modeller med bred konstruktion om det behövs.

 

Våra tips för löparskor för ultramarathon på väg:

1) Nike Invincible

En av de mest populära landsvägsskorna för långa sträckor är Nike Invincible 3. Kombinationen av stöd och målmedvetet placerad Nike ZoomX dämpning kommer att få dig att känna dig säker och rädda dina leder under långa löpturer. Nike ZoomX-skummet i mellansulan är lätt och extremt lyhörd. Den förbättrade och ännu mer hållbara Flyknit-överdelen har ökad andningsförmåga i de områden där foten värmer som mest. Skon skyddar även foten från effekterna av pronation.

Män Kvinnor

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 är den ultimata racingsko för långa landsvägskörningar. Mellansulan är dämpad med två lager av slitstarkt Lightstrike Pro-skum för att effektivt mildra alla hårda stötar. Optimerade ENERGYRODS 2.0. kolfiberdelar i mellansulan ger bra energiåterbäring. Den nya lätta textilöverdelen är förstärkt där du behöver det som mest. Dessutom innehåller den minst 50 % återvunnet garn. Tack vare den premium greppvänliga yttersulan i Continental-gummi kan du springa i högt tempo, även i regn. Droppet på 6.5mm ger dig fortfarande ett väldigt naturligt steg.

Män Kvinnor

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Den andra modellen från Nike, Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Detta är en racingsko som tar dig upp till 50 km i bra fart! Nike ZoomX-skummet ger dig en enorm energiåterbäring och det lyhörda kolfiberlagret genom hela skon driver dig framåt med varje steg. Optimala nivåer av dämpning mjukar upp påverkan på hårda ytor.

Män Kvinnor

Nike_ZoomX_Vaporfly


Hur väljer man löparskor för ultratrail?

 

Precis som med landsvägsskor finns det några saker som din trailsko bör ha:

 • Ett mönster på sulan - Vi vågar påstå att detta är en väsentlig aspekt av en trailsko. Ett hållbart och aggressivt grepp håller dig uppe i oförutsägbar terräng, vilket ger grepp samt stabilitet.
 • Dämpning – Även om ultraspår oftast löps på mjuka ytor, är stötdämpning och komfort nyckeln på dessa långa sträckor. Du kommer att springa under lång tid och det innebär tiotusentals effekter. Välj dämpningsnivå efter dina önskemål och även längden på banan. En lägre hastighet innebär mindre komfort men bättre kontakt med ytan. Högre nivåer lovar extra komfort, men markkontakten minskar och du kommer inte att kunna reagera lika snabbt på förändringar i terrängen.
 • Stabilitet – Detta är nära relaterat till dämpning eftersom du förutom dämpning behöver maximal stabilitet och förmåga att läsa terrängen för att undvika stukningar eller fall. Du måste välja rätt balans mellan dämpning och stabilitet. Det är också viktigt med tanke på stabiliteten att välja en sko som är solid men som inte trycker dig någonstans.
 • Bredd och storlek – Foten sväller, expanderar och behöver gott om plats på långa löpturer. Det finns inget värre än när tårna börjar stöta mot ovandelen vid 30 kilometer. Så köp skor som är minst 1-2 storlekar större och välj modeller med bred konstruktion om det behövs.
 • Hållbarhet - Slitstark yttersula tillsammans med en slitstark och andningsbar ovandel som kan hantera fallgropar av stenar eller rötter.

Våra tips för ultratraillöparskor:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Denna populära ultralångdistanssko har en lättare konstruktion än sina föregångare, samt en omdesignad och mer hållbar ovandel i mesh. EnergyCell+-mellansulan ger hög energiåtergång, dämpar på ett tillförlitligt sätt varje steg och är mycket dynamisk, så den använder ett minimum av din energi på returen. Contagrip® MA yttersula har hög hållbarhet och grepp i varierad terräng. Överlag är skon mycket stabil och tillåter tillräcklig kontakt med ytan. Om du ska ut på en ultraled på upp till 50 km och vill bära Salomon, är Salomon Pulsar Trail ett perfekt val. 

Män Kvinnor

 

Top4Running-TIPS: Utrusta dig för en ultratrail med Salomon utrustning! Du hittar vätskepaket, löparvästar, pannband och mycket mer.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Du kan övervinna långa klättringar och branta nedförsbackar i kompromisslös terräng med Nike ZoomX Zegama trailskor. Ett djupare och mer varierat sulmönster med större mellanrum kommer att förbättra greppet och stabiliteten, speciellt i mer tekniska passager. Detta gör att du kan läsa terrängen även efter några dussin kilometer när fötterna redan är trötta. Den lätta Nike ZoomX-mellansulan, i kombination med den förhöjda yttersulan, ger dämpning för att mildra stöten och lindra dina leder. Droppet i skon är bara 4 mm, vilket gör att din fot känns riktigt naturlig.

Män Kvinnor

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. En sko född för behoven av ultratrail. TRAILFLY-sulan är baserad på det beprövade TERRA ULTRA-konceptet. Den är inte rädd för att springa över asfalt och håller dig på ett tillförlitligt sätt i steniga spillror eller teknisk skogsterräng. TRAILFLY-modellen använder sig av patenterad ADAPTER FLEX-teknologi – ett 10 mm drop i mittdelen av dämpningen, vilket radikalt ökar flexibiliteten i hela skon och därmed dess förmåga att känna av terrängen. Den låga droppen på 6 mm främjar naturligt fotarbete.

Män Kvinnor

Inov8_Trailfly

Några praktiska tips som avslutning

Ultra är ett av de långa loppen där du spenderar flera (tiotals) timmar. Om du ska på ett ultralopp räknar vi med att du behärskar fysisk och mental förberedelse. Men här är några fler tips när det gäller skor:

 • Testa skon ordentligt – Att gå till ultraljud i helt nya skor är frestande, men väldigt oansvarigt. Testa dem först och se om de passar efter x miles och inte klämmer dig någonstans. Återigen, du kommer att spendera timmar på banan, så löparskor
  borde vara din bästa partner!
 • Strumpor -Du kan ha de bästa skorna, men utan de rätta strumpor kommer de att vara värdelösa och i värsta fall kan det leda till att du inte fullföljer loppet. Lämna bomullsstrumpor hemma och välj de som är gjorda av funktionella material som håller sig på fötterna, transporterar bort fukt och förhindrar blåsor eller obekväm friktion. Om du föredrar längre strumpor och vill ha en extra boost i återhämtningen, använd kompressionsstrumpor.
 • Ta med ett extra par löparskor – Vid vissa ultralopp kan du förvara dina saker och utrustning i racingdepån. Förbered ett extra par löparskor där, till exempel mer dämpade skor för andra halvan av loppet, eller Vattentäta skor that you can replace if needed.

PRODUKTRÅD