Löparskor lämpliga för väg och stig

Löparskor lämpliga för väg och stig

10. 11. 2022 6 min. läsning

Springer du i stan och på stigar? Vi har tips till dig på löparskor som passar för väg och trail. Njut av att springa dina kilometer var som helst!

Väg och stig. Två olika ytor som delar löparvärlden i två sidor. Låt oss först och främst prata om de grundläggande aspekterna och skillnaderna mellan landsvägsskor och trailskor.

Löparskor

 • Slät mönster i sulan
 • Hög dämpningsnivå
 • Mycket låg vikt
 • Användning av karbonplattor för högre hastighet

Trail-löpning 

 • Aggressivt grepp på sulan för bästa grepp i svår terräng
 • Lägre dämpning för att behålla kontakten med den oförutsägbara ytan
 • Tåligare konstruktion och något högre vikt

Kan jag springa i samma skor på asfalt och i terräng?

På grund av de stora skillnaderna mellan väg och stig, kom ihåg att det alltid är bättre att investera i båda typerna av skor - väg- och trailskor. Du kan välja den gyllene medelvägen, men det kommer att ske på bekostnad av komfort, stabilitet, hastighet och även snabbare förslitning på skon.

Vill du fortfarande bara ha en sko som du kan springa i på vägen och stigen? Vi har några tips för dig om specifika modeller för att få det bästa av två världar.

1. Craft CTM Ultra Carbon 

 

Vid första anblicken en typisk landsvägssko. Massivt dämpande sulor, ovandel som andas och karbonplatta. Men det finns en överraskning! Tack vare det mer aggressiva greppet på sulan är den även anpassad för lätt terräng – till exempel skogsstigar eller grusytor. Dämpningsskiktet är utvecklat på ett sådant sätt att det inte tappar dynamik på vägen och samtidigt ger tillräcklig stabilitet i terrängen.

Män Kvinnor

Craft_CTM_Ultra_Carbon_2

 

2. Salomon Pulsar

Oavsett om det är kallt, regn, snö eller frost, kommer Salomon Pulsar att hålla dig igång. Vissa modeller från den här kollektionen har ett Gore-Tex-membran. Och vad betyder Gore-Tex-membranet egentligen? Den innehåller mikroporer som är tillräckligt små för att reflektera fukt, men ändå tillräckligt stora för att transportera bort svett från skon. Kort sagt, du kommer inte att bli blöt, och samtidigt kommer din fot inte att svettas. De är anpassade efter terrängen och du kan även bära dem på vägen tack vare det grunda mönstret och All Terrain Contagrip®-sulan.

Män Kvinnor

Salomon_Pulsar_Trail_Gore-Tex

 

3. Altra Outroad

Altra skor är kända för sin bredd och ger dig komfort i varje kilometer. Även om Outroad-modellen också tillhör trailkategorin kan du även glänsa med den på vägen. Dragkraften tillhandahålls av MaxTrac™-sulan, som lovar hållbarhet på stigen och även på asfalten.

Män Kvinnor

Altra_Outroad

 

4. Salomon Ultra Glide

Salomon bara rockar! Övriga trailskor är anpassade till flera olika underlag, inklusive vägen. De har inte ett så aggressivt grepp och tack vare Profeel Film-teknologin säkerställer de optimalt grepp på våta, steniga skogsunderlah. Och det är därför de här löparskorna också kan vara ett utmärkt val för vinterlöpning eller löpning i lätt regn.

Män Kvinnor

Salomon_Ultra_Glide

 

5. Mizuno Wave Daichi 

Trailskor som du även kan övervinna kilometer på vägen med. Och det är tack vare deras mindre aggressiva grepp om sulan och låga vikt. Dessutom säkerställer EVA-skummet ökad stabilitet utan att ge avkall på dämpning.

Män Kvinnor

Mizuno_Wave_Daichi_7

 

 

 

Du kanske har märkt att det främst finns trailskor med ett mindre grepp i sulan. Varför? Detta är den bästa kompromissen mellan väg och stig. Och det finns några anledningar till:

 • Tack vare mönstret på sulan har trailskor bättre grepp än landsvägsskor
 • Du kan lita på dem i torra förhållanden samt i vinterväder
 • De har optimala dämpningskomponenter som minskar stötarna när du springer på en hård yta
 • De är gjorda av hållbara material, men är samtidigt lätta

Till sist har vi ett litet råd till dig som du kan hjälpa dig med när du ska välja. Svara på frågan på vilken yta du springer oftast. Om du främst springer i terräng och då och då korsar vägen, välj trailskor. Om det är tvärtom och du ibland går genom skogen, skaffa vägskor.

 

Ta en titt på väg- och trailskorna hos Top4Running och välj!

Vägskor Trailskor

Vet du inte hur man väljer en specifik sko? Inga bekymmer, prova vår Shoe Finder eller kontakta oss, våra löparspecialister ger dig råd!

 


PRODUKTRÅD