Löpbandslöpning: Fördelar, nackdelar och vilken typ av löpning är bandet lämpligt för?

Löpbandslöpning: Fördelar, nackdelar och vilken typ av löpning är bandet lämpligt för?

27. 3. 2022 6 min. läsning

Löpbandslöpning är väldigt underskattat nuförtiden, men det har definitivt mycket att erbjuda. Vi listar för- och nackdelarna och vilka typer av löpträning den är lämplig för.

En viktig mening att börja med - vi är alla olika och har olika preferenser och mål, vilken typ av löpning vi föredrar påverkas såklart av detta. Det är omöjligt att säga om löpning på löpband är bättre eller sämre än att springa i naturen. Hitta en kompromiss och balans mellan dessa världar med oss!

Fördelar med att springa på  löpband

1) Plan yta

På löpbandet springer du på en plan och mjuk yta, vilket är bra och en stor skillnad från vägarna utomhus. På asfalt är påverkan på kroppen mycket större, och med det kommer ett ökat tryck på leder, ligament och senor.

2) Löpning i alla väder

Du kan inte stoppas av kyla, regn eller snö. Du behöver inte tänka på att bära passande vinterkläder eller vattentäta skor. Du ställer dig bara på löpbandet och träningen kan träningen börja!

3) Möjligheten att springa hemma

Nuförtiden, kanske som en effekt av covid, har det blivit allt populärare att ha ett löpband hemma. De är numera lätta och bärbara och du kan springa när du vill medan du tittar på ditt favoritprogram. Det finns många varianter, så kolla in några löpbandsrecensioner först och välj en som passar dina behov!

4) Perfekt för snabbhetsträning

Löpbandet är den idealiska partnern för snabba träningspass som intervaller eller tempolöpningar. Ställ bara in rätt träningsprogram och oroa dig inte för något annat. Du kan bara fokusera på dig själv, din hastighet och behöver inte hantera miljöfaktorer som byte av underlag, fotgängare, cyklister eller bilar.

5) Ett par skor räcker

Ett par kvalitetslöparskor räcker definitivt för löpbandslöpning. Till skillnad från löpning utomhus, där du måste hantera olika ytor och anpassa dina skor efter det - löparskor för väg är idealiska för asfalt, och trailskor är perfekta för terränglöpning, med aggressivt grepp för att hålla dig uppe på ojämna, hala och steniga ytor. Det finns även skor som är säkra att springa i på vägen med också i terräng.

Top4Running Tips: Kolla in de 5 bästa skorna för löpband. Du kan hitta löpband på nästan alla gym, så välj lätta, andningsbara skor för löpbandslöpning som passar dina fötter bra och som du också kan köra styrketräning i. Några populära modeller är adidas Ultraboost och Nike Pegasus.

adidas_Ultraboost_running_shoes


Nackdelar med löpbandslöpning

1) Frånvaro av att vara utomhus

Bristen på frisk luft och energi från naturen är en av de största nackdelarna. Försök att kombinera löpbandslöpningar med naturvandringar, åtminstone på soliga dagar för att få i dig D-vitamin och vitamin NATUR.

2) Det kan finnas en stereotyp

Kan du springa länge utomhus, men på löpbandet tröttnar du på att springa efter några minuter och slutar njuta av det? Det kan bero på att du på löpbandet inte får någor byte av miljö. Prova att variera hastigheten och lutningen medan du springer på löpbandet och lyssna på din favoritspellista eller podcast. Många löpband har också en skärm som simulerar den naturliga miljön - berg, skogar, ängar.

3) Du måste betala för det

Det finns ingen "på med skorna och spring" för löpbandslöpning. Ofta måste du köra till gymmet, vilket innebär transport- och inträdeskostnader. Du kan eventuallt skaffa ett rabatterat inträdeskort till gymmet, vilket kan minska kostnaderna. Men kom ihåg – det är en investering i dig och din hälsa. Om du gillar det är det definitivt värt det.

Nike_running_shoes

Är det möjligt att gå ner i vikt genom att springa löpband?

Löpbandslöpning är en av de fysiska aktiviteterna som ökar den totala kaloriförbrukningen. Om kaloriförbrukningen är högre än kaloriintaget - går du ner i vikt. Att springa på löpbandet kan avsevärt hjälpa till med viktminskning. Den förbrända energin beror på träningens längd och intensitet. Hur gör du din löpbandsträning mer effektiv?

  • Spring som du gör utomhus, använd armarna och andas ordentligt
  • Ställ in en liten lutning för att öka luftmotståndet
  • I höga lutningar, sakta ner och simulera att gå uppför - detta kommer att stärka dina sätesmuskler och ben

Oavsett om du är en inbiten löpbandsälskare eller ett fan av att springa utomhus tror vi att vi har introducerat dig till det bästa av två världar. Variera dig och försök ta dig ur din rutin. Ge en chans till nya typer av löpning, kanske upptäcker du din dolda potential!

Utrusta dig för löpträning med Top4Running!

 

Män Kvinnor