Löpning efter 40: Hur börjar man och vad ska man se upp för?

Löpning efter 40: Hur börjar man och vad ska man se upp för?

16. 1. 2023 7 min. läsning

De säger att ålder bara är en siffra. Bli kär i löpning även efter 40. Hur börjar man springa, vad är speciellt med medelåldern och vilka potentiella risker bör man se upp för?

Vad är det som är så bra med löpning? Du behöver bara bra skor, tid och humör för att röra på dig. 40, men också 50 år är en vacker och äventyrlig ålder. Många gillar att testa nya saker under denna period. Och löpning är en av dem!

Löpning efter 40 och dess detaljer

Regelbunden rörelse är mycket viktig för att kroppen och sinnet ska fungera korrekt. Ja, även efter 40! Det finns dock vissa saker man kan tänka på innan du börjar:

1) Nuvarande hälsotillstånd

Det kan vara aktuella diagnoser, såsom kroniska eller hjärt-kärlsjukdomar, artros eller tidigare skador i rörelseapparaten. Att vara överviktig är också en risk eftersom det sätter en enorm press på leder, ligament och senor. Om du någon gång har hanterat eller för närvarande hanterar hälsoproblem, rådfråga din allmänläkare eller sjukgymnast om löpning och om det är lämpligt för dig.

2) Aktivitet i yngre ålder

Om du har varit aktiv och sportig under ditt liv och har en löp- eller träningshistorik, kommer din väg tillbaka till löparskorna att bli mycket lättare. Men inga bekymmer! Du klarar dig även utan den. Om du saknar den här bakgrunden, börja då med promenader och sedan korta löpturer i väldigt lätt takt och framför allt lyssna på kroppens signaler. Huvudsaken är att vilja, börja och fortsätta!

3) Din inre motivation

Först måste du ta reda på VARFÖR du vill börja springa. Vill du förbättra din kondition? Gå ner i vikt? Gör du dig redo för ditt första löplopp? Eller bara vara aktiv och spendera tid i naturen? Varje VARFÖR betyder olika inställning till löpning och övergripande livsstil. Om du vill förbereda dig för ett lopp kommer du förmodligen att fokusera på tid, tempo och prestation. I det här fallet kommer en träningsklocka hjälpa dig och du kommer att ha all statistik på ett ställe. Om du vill springa för nöjes skull eller för att förbättra din kondition räcker det att ta på dig löparkläder och ge dig ut på ett löpäventyr!

Běhání_sportovní_hodinky

Hur börjar man springa i medelåldern?

Okej, du har bestämt dig, du vet ditt VARFÖR och du har inga hälsoproblem. Bra, dags att börja! Så hur börjar man?

  • Börja sakta men säkert – kör inte på för går i början. Om du återgår till löpningen efter en paus, inkludera först lätta löpningar, ca. upp till 5 km. Om du precis har börjat och din kropp inte är van att röra på dig, börja med Indian running, där man växlar mellan löpning och promenad.
  • Vila och återhämta dig - Fokusera på återhämtningen lika mycket som på själva löpningarna. Se till att få kvalitetssömn, äta näringsrik mat, dricka mycket vatten, stretcha, gå på massage eller ta ett dopp.
  • Inkludera styrketräning – Muskler stödjer benen och minskar risken för led-, senor- och ligamentskador. Om din tid tillåter, inkludera styrketräning minst en gång i veckan. Du kan använda hantlar för det, men du kan också använda din egen kropp.
  • Lyssna på din kropp - Förmodligen den viktigaste punkten. Kroppen är ett mycket intelligent system som sänder dig signaler hela tiden. Lär dig lyssna på dem. Om du är full av energi, ta på dig skorna och spring. Om något gör ont eller du om du känner dig trött, sakta ner och vila. Tack vare detta kommer du att kunna samla löparkilometer utan skador under flera år framöver.

TIPS: Om du inte vill springa ensam, gå med i en löpargrupp i ditt område, spring med en vän eller prova den populära Canicross med din hundkompis!

Mår du bra under och efter löpningen kommer du inte att besväras av smärta eller trötthet, du kan öka avståndet och tiden på löpningen något. Läs också våra tips från TOP4TRAINING-serien - hur du springer 5 km och 10 km! Om det gäller en specifik träningsplan, kontakta en löpcoach som kommer att lära dig rätt löpteknik och skapa individuella träningspass.

Hur springer man 5km?  

Hur springer man 10km?  

Běhání_On_Running

Löpning och dess hälsofördelar

Det kanske låter lite partiskt, men vi måste säga en sak – LÖPNING ÄR BARA HELT UNDERBART! Det är en av de mest naturliga aktiviteterna för oss människor. Dessutom har löpning flera hälsofördelar som du kommer att uppskatta särskilt utanför löparbanan. Vilka är dessa fördelar?

  • Förbättrar konditionen
  • Bättre kardiovaskulär hälsa och förstärkning av hjärtat
  • Starkare immunitet och försvar mot bakterier och virus
  • Bättre sömn och koncentration på dagliga aktiviteter
  • Större psykiskt välbefinnande
  • En ökning av kaloriförbrukningen och ett utmärkt verktyg för viktminskning

Att springa efter 40 och dess risker

De största riskerna med löpning är skador, överbelastning av muskuloskeletala systemet eller andningsproblem. Detta gäller dock alla löpare oavsett ålder. Hur som helst, med stigande ålder läker skador sämre, tar längre tid och det finns större möjligheter för smärta i leder, senor eller muskler. Löpning är också en större risk för överviktiga personer, på grund av det redan nämnda trycket på muskuloskeletala systemet och hjärt- och kärtlsystemet. Kontakta din läkare om du får några komplikationer.

Har du bestämt dig för att springa för första gången? Vi tror att du kommer att älska att springa lika mycket som vi gör. Utrusta dig på Top4Running och njut av att springa fler kilometer!


TRÄNINGSRÅD