END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu

Såhär väljer du rätt löparklocka 

Numera köper nästa alla en löparklocka efter sina första kilometer i löparskorna, men alla inser inte att det är så mycket mer än bara en klocka! Din löparklocka är din motivation, din tränare och din aktivitetsavläsare. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Det är faktiskt ganska lätt att förstå hur: din motivator hjälper dig att hålla dig till ditt träningsprogram, din tränare gör det möjligt för dig att avläsa om du har nått dina mål (antal kilometer, förbrända kalorier, och din fart), och din aktivitetsavläsare visar, på ett enkelt sätt, alla dina aktiviteter i en kalender som du hittar i en app synkroniserad till din klocka. 

Men numera när det finns så många olika klockor att välja mellan kan det nästan kännas svårare att välja rätt klocka än att sätta den på armen och köra ett träningspass. Vad behöver du vara extra uppmärksam på för att välja rätt löparklocka för just dig? Låt mig hjälpa dig att välja. 

Klockor som mäter distans

GPS funktionen är kanske den huvudsakliga anledning till varför löpare köper en löparklocka. Den läser av din rutt, visar den distans som du har sprungit och räknar ut din snittfart. Allt det här bidrar till den optimala motivationen och får dig ofta att fundera på att springa ner för gatan där du bor en extra gång bara för att runda upp dina kilometer. Dessutom, om du vill ha koll på din utveckling är antalet kilometer du springer viktigt för dig. En löparklocka utan GPS funktion är främst för dem som springer majoriteten av sina pass på löpband eller löparbana. 

 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Klockor som mäter puls 

En pulsmätare kan läsa av och visa dina olika pulszoner. De senaste löparklockorna har en inställningsbar alarmfunktion som kan meddela dig när du rör dig mellan olika pulszoner. Att kunna följa din puls är ett perfekt verktyg när du ska utföra mer avancerade träningspass där du till exempel vill hålla samma puls under ett helt pass, eller kanske vill du se till att din puls sjunker medan du springer fler kilometer. Det finns dock många löpare som inte följer sin puls medan de springer och istället kontrollerar pulsen efter att passet avslutats. Det finns två sätt att mäta din puls. Du kan köpa en klocka med ett inbyggt chip (built-in chip) som mäter din puls vid handleden eller så kan du köpa ett separat pulsband att sätta runt bröstkorgen som mäter din puls direkt från dina hjärtslag. Båda alternativen har för- och nackdelar. Om du har en mer avslappnad inställning till din löpning är klockan med inbygg pulsmätning från handleden perfekt. Om du däremot planerar att springa specifika intervaller baserat på puls rekommenderas istället pulsbandet. Det pågår ständigt massa diskussioner kring hur specifika pulsmätnigarna är, och även om skillnaderna i mätningar gjorda från handleden eller direkt från hjärtslag är marginella, kan de vara betydelsefulla för din träning. 

Smarta löparklockor 

Är du osäker på om du vill ha en smartwatch som är kopplad till din telefon och som ger notifikationer från den direkt till din klocka eller en simpel klocka som endast visar dina resultat. Först bör du sätta en budget. Självklart är smartwatches dyrare, du behöver dessutom en smartphone för att ladda ned den app som kommer att kommunicera med din klocka. Låt oss titta på en smartwatch från Garmin: den registrerar dina dagliga aktiviteter, räknar förbrända kalorier, längd och kvalitet på din sömn, samt många andra aktiviteter. Självklart behöver du inte alla dess funktioner för att springa, men jag tycker verkligen om hur roligt det är. Dessutom kan du alltid stänga av kopplingen mellan din klocka och din telefon och använda den som en vanlig träningsklocka. En vanlig klocka med GPS funktion utan smartwatch notifikation är mycket mer simpel: sätt klockan på armen och du har en kompis under alla de kilometer som du springer, skillnaden är att den inte sover med dig. Fördelar? Mindre risk att du blir helt beroende av tekniken. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Varför ska du ens köpa en löparklocka? 

Främst för att glömma allt som har med din telefon att göra. Lämna den hemma och låt den ringa så mycket den vill medan du njuter av din löpning. Att springa är otroligt effektivt för att rensa huvudet och en löparklocka hjälper dig att njuta av det lite extra. Dessutom kommer klockan att hjälpa dig registrera dina träningspass och följa din utveckling. 

Informationen som du kan följa medan du springer är den viktigaste. Du kommer tydligt att kunna se hur länge och hur snabbt du har sprungit, hur många kilometer du har avverkat och vilken pulszon du befinner dig i. Klockan kan till och med meddela dig om du börjat spinga på ett Strava segment. 

Om du tar din löpning på allvar, borde en löparklocka vara på din önskelista precis som ett par bra löparskor och träningsutrustning. Tro mig- du kommer inte ångra dig!

Njut av din nya klocka och massor av otroliga kilometrer. 

Iva Runs the World