END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter -- days --:--:-- Köp nu
Spruckna hälar efter löpning: Orsaker, förebyggande knep och behandling

Spruckna hälar efter löpning: Orsaker, förebyggande knep och behandling

13. 9. 2022 5 min. läsning

Spruckna hälar efter löpning är ett problem för flera löpare. Det kommer att göra din löpträning obekväm och även din vardag. Vilka är de vanligaste orsakerna och vad fungerar som förebyggande eller första hjälpen?

Att börja spring ger, förutom endorfiner och en skön känsla, ibland även mindre problem såsom blåsor eller spruckna hälar. Detta är inte ett livshotande problem, men spruckna hälar kan göra att löpningen och det vardagliga livet blir väldigt obekvämt. Vilka är symptomen?

 • Fas 1 - Röda, känsliga och torra fötter
 • Fas 2 - Klåda, sveda
 • Fas 3 - Sprucken och fjällande hud
 • Fas 4 - Blödande sprickor

Och en sak till, förutom de ovan nämnda symtomen, åtföljs spruckna hälar av ett ganska hemskt utseende på fötterna. Faserna ovan är rankade efter deras värde. Det är sant att ju tidigare du märker problemet och börjar lösa det, desto snabbare kommer huden att återgå till det normala.

Vad är orsakerna till spruckna hälar?

Den vanligaste orsaken till spruckna hälar är otillräcklig återfuktning av huden. Risken för spruckna hälar är flera gånger högre för löpare. Det orsakas dels av stötar under löpning men också av att ofta ha instängda svettig fötter i sina skor. 

Andra vanliga orsaker är:

 • Olämpliga skor och strumpor i fel material
 • För lite vätska, stora mängder bearbetad mat eller brist på vitaminer och mineraler
 • När du blir äldre ökar risken för spruckna hälar när huden tappar sin naturliga elasticitet
 • Du kan också ha en genetisk predisposition för torr och därefter sprucken hud eller ha en sjukdom som psoriasis eller diabetes

Nike_běžecké_boty

Hur man förebygger och läker spruckna hälar

Hälarna är generellt sett en väldigt eftersatt del av kroppen när det kommer till förebyggande. Om du springer måste du ta hand om dina ben och fötter och ge dem tillräcklig vård. Vad kan du göra just nu? Välj funktionell​​​​​a löparstrumpor och löparskor med en ovandel som andas eller speciella skoinlägg, som t.ex CURREX, som absorberar svett perfekt. Även om foten svettas under löpning kommer den modernaste tekniken att hålla den optimala temperaturen i skon och avsevärt minska svettningarna. 

Det är inte allt. Hur kan du annars hjälpa dig själv?

 • Krämer eller vaselin – Det finns ett antal krämer för spruckna hälar som ger foten den nödvändiga återfuktningen, mjukar upp huden och förbättrar dess utseende.
 • Fil för härdad hud – Pedikyr fungerar bäst i det här fallet, men du kan även slipa hård hud hemma. Blötlägg först fötterna i ljummet vatten och skrubba sedan huden med en fil.
 • Vätska – Vatten har stor inverkan på hur hela kroppen fungerar. Spruckna hälar och torr hud är intget undantag. Se till att dricka minst 2 liter vatten om dagen, om du springer eller tränar så lägg till 1 liter extra. Om du inte lyckas dricka tillräckligt, skaffa din egen flaska and have it always by hand!
 • Balanserad och näringsrik mat – För att fungera korrekt behöver kroppen tillräckligt med bränsle av hög kvalitet. Fokusera på intaget av obearbetade livsmedel, som bör utgöra majoriteten av din kostplan. Se till att du har tillräckligt med protein, hälsosamma fetter, komplexa kolhydrater, frukt och grönsaker. Regelbundet tillskott av mineraler som kalcium eller zink hjälper dig också med torr hud.

Håll ut och ha tålamod när du behandlar spruckna hälar. Som vid löpning. Mirakel sker inte efter en smörjning eller en balanserad måltid. Gör därför fotvård till en avkopplande rutin. Friskare och vackrare fötter kommer sakta men säkert!

Pitný_režim_lahev_na_pití

Spruckna klackar - Huskurer

Om du gillar hembehandling och förebyggande knep kan du prova huskurer. Till exempel är vegetabiliska oljor (oliv eller kokos) som du applicerar på fötterna innan du går och lägger dig effektiva. Du kan också göra en hemmagjord peeling av citron-, honung- och rismjöl. 

Skäm bort dina fötter och prova våra storsäljare!