MID SEASON SALE- Spara upp till 60% på utvalada varor KÖP NU
Trail-Löpnings Tips: Hur du kommer igång

Trail-Löpnings Tips: Hur du kommer igång

29. 3. 2022 3 min. läsning

Den ultimata trail-löpnings guiden: Vad behöver jag tänka på? Vad räknas egentligen som en trail-löpning? Vilka skor och utrustning behövs? Få alla svar här!

Våren närmar sig sakta: behagliga temperaturer, solstrålar och de vackra färgerna som börjar visa sig i naturen gör det verkligen inbjudande att springa utomhus. Fler och fler löpare upptäcker trailrunning. Men det finns också endel som är fundersamma: "Är trail running något för mig?", "Kan jag ens göra det med min uthållighet?", "Hur måste jag förbereda mig för det?". Med det här blogginlägget vill vi svara på dessa frågor!

Hur man kommer igång med trailrunning

Det viktigaste att veta: tid och hastighet är sekundärt i traillöpning. Vill du hitta en fin utsikt eller bara njuta av stunden och naturen? Glöm inte att stanna upp och njut!

Gallery

Fördel: Till skillnad från löpning på vägen finns det inget some heter att jämföra i traillöpning. Lutningen, terrängen och svårigheterna är olika för varje trail run - 10k är inte 10k.
På ojämn terräng är specialskor mycket användbara. Trail-löparskor ger grepp på hala underlag och i alla väderförhållanden. Bland de mest populära modellerna är ASICS Trabuco Max, Adidas Terrex, och Nike Pegasus Trail som kännetecknas av sin mycket bekväma dämpning och särskilt halkfria sulor.

Skaffa dina trail-löparskor här!

Gallery

Vad betyder traillöpning egentligen?

 

Först och främst betyder "trail" inget annat än en vandring- eller vandringsled. Och så betyder traillöpning att springa på opassade eller bara lätt asfalterade stigar i naturen. Terrängen kan variera mycket i svårighetsgrad. Från löpturer i de höga bergen till stigen intill älven eller i skogen bakom huset.

Att springa på oasfalterade stigar är mycket mer ansträngande än att springa på vägen och är dessutom obekant för musklerna till en början. Så det är bäst att börja lugnt med distans och tempo. Även om tiden verkligen är sekundär vid traillöpning, är det också vettigt för avancerade traillöpare som springer i okänd terräng att springa med en löparklocka med en back-to-start-funktion.

Skaffa din löparklocka här!

Gallery

Vissa traillöpare föredrar att springa med stavar i särskilt branta och hala stigningar. Detta kan också vara vettigt men är i första hand en smaksak. Om du befinner dig på stigarna under en längre tid är det också vettigt att ta med dig vatten eller geler. Du kan bära dessa ganska praktiskt i en trail ryggsäck.

Gallery

Ha kul under dina första trail- äventyr!