Mortons neurom: orsaker, behandling och tips om löparskor

Mortons neurom: orsaker, behandling och tips om löparskor

13. 7. 2023 8 min. läsning

Mortons neurom innebär en smärtsam känsla när nerverna är i kläm. Hur upplevs det, hur kan man behandla det och vilka löparskor ska man välja?

Mortons sjukdom, även känd som Mortons neurom, är ett medicinskt problem som är förknippat med nerverna i foten och tårna, eller snarare förtrycket av dem. Det har fått sitt namn efter Dudley J. Morton, den amerikanske ortoped som först beskrev tillståndet. Mortons sjukdom är en ganska vanlig komplikation och kan bidra till vissa fotproblem. Kolla in problemet med oss!

Vad händer med foten vid Mortons neurom?

Det är ett smärtsamt tillstånd som drabbar fotsulan, oftast området mellan den tredje och fjärde tån. Vid dessa punkter sker en förstoring av vävnaden runt en av de nerver som leder till tårna. Detta leder till att nerven trycks ihop, att det uppstår en skarp och brännande smärta i fotsulan och att det bildas en inflammation. Du kan känna sveda, brännande, stickningar eller till och med domningar i de drabbade tårna.

Symtom på Mortons fotsyndrom

Vid Mortons neurom är symtomen inte synliga vid första anblicken, vilket är fallet med till exempel hammartå. När ska man vara uppmärksam, eller vad betyder nervförtryck?

  • Känsla som om du står på en sten i en sko
  • En brännande smärta i fotsulan, som vanligtvis också skjuter till tårna
  • Stickningar eller till och med domningar i tårna
  • Frekventa förhårdnader eller blåsor på fotsulan, både efter promenader och löpning
  • Instabilitet i fot och fotled på grund av att man inte kan trampa ordentligt
  • Avslappning av foten och smärtlindring sker först efter att skon tagits av

Huvudorsaker till Mortons neurom

Som vi nämnde ovan orsakas Mortons sjukdom av irritation i nerven mellan tåbenen. Den vanligaste orsaken till denna inflammation är överdrivet tryck på tårna, nerverna mellan dem och fotsulan. Vissa vanliga aktiviteter kan orsaka och bidra till uppkomsten. Dessa inkluderar:

  • Använda högklackade eller mycket smala skor där tårna pressas ihop
  • Aktiviteter som utsätter fotsulorna för mycket tryck, vilket tyvärr inkluderar löpning
  • Yrken som kräver att man är på fötterna hela dagen
  • Vissa fotanomalier som påverkar fotens funktion - plattfot, höga fotvalv, hammartår, knölar eller till följd av fotskador

Vad är behandlingen för Mortons neurom?

Behandlingen innebär tidig diagnos och fokusering på orsaken till problemet. Att ta smärtstillande läkemedel kan ge dig kortvarig lindring, men det kommer inte att bli av med inflammationen och löpning kommer att bli mer av en prövning än en glädje. Så snart du märker några symtom på Mortons sjukdom ska du gå till en läkare. Ju snabbare din läkare diagnostiserar Mortons och påbörjar behandlingen, desto snabbare kommer dina fötter att kännas bra igen.

Vilka behandlingssteg kan din läkare föreslå för att göra dina nästa steg smärtfria?

1) Byt ut dina skor från smala till breda

Skor med en bred konstruktion kan avlasta den drabbade nerven genom att ge mer utrymme framtill och bättre fördela vikten när du trampar på dem. Skaffa breda skor för löpning och fritidskläder. Mycket populära nuförtiden är minimalistiska skor eller barfotaskor som simulerar att gå barfota. Kom dock ihåg att det krävs en anpassningsperiod för att byta till barfotaskor eftersom du använder andra muskler än när du använder traditionella skor.

2) Speciella skosulor

Din läkare kan rekommendera att du använder en speciell ortopedisk innersula med en så kallad ”metatarsal pelota”. För löpning finns det sedan fritt tillgängliga skoinlägg som ger stöd åt foten och håller tårna i rätt position.

3) Fysioterapeutiska metoder

En fysioterapeut blir din främsta partner på vägen mot återhämtning. De kommer att ge dig specialmassage, fokusera på mjukdelstekniker, hjälpa dig att mobilisera lederna och, beroende på hur allvarlig situationen är, rekommendera fokuserade stötvågs- eller radialvågsbehandlingar för att påskynda läkningsprocessen och lindra smärtan.

4) Korrekt träning

För att läka foten måste du aktivt träna och konsekvent arbeta med den drabbade foten, inte bara hos sjukgymnasten utan även hemma - stretcha, positionera och införliva sensomotoriska övningar. Även om det låter komplicerat och det hårda arbetet mestadels kommer att ligga på dig behöver du inte oroa dig. En sjukgymnast hjälper dig med övningarna och det korrekta utförandet och ser till att behandlingen går i rätt riktning.

5) Kinesiotaping

Kinesiotaping av foten har också en gynnsam effekt. En korrekt applicerad tejpning ger stöd och rätt inriktning till det tvärgående fotvalvet och lindrar därmed smärta i benen bakom tårna och nerverna under.

6) Kirurgisk borttagning av nerv

Som en sista utväg, när smärtan inte blir bättre ens med konservativ behandling, tillgrips kirurgi. Detta innebär att den påverkade delen av nerven tas bort.

Finns det något förebyggande mot Mortons neurom?

Goda nyheter - ja, det finns det! Vi har några tips till dig:

  • Undvik att bära trånga skor eller högklackade skor ofta
  • Föredra skor med en bred tåbox för gott om utrymme i tåområdet
  • Införliva mobiliseringsövningar och tåsträckningar eller fotmassage i din stretchingrutin
  • Gå på sjukgymnastik i förebyggande syfte som en del av din återhämtning
  • Skaffa justerbara strumpor som främjar fotens återhämtning med tåseparatorer
  • Ta hand om fotvård och hygien, inklusive regelbunden rengöring och kontroll av eventuella avvikelser

Och vilka löparskor ska man välja?

Mortons syndrom är ett fenomen som tyvärr inte försvinner över en natt. Och det är bara att inse att ingen tycker om att springa med ömma eller stickande fötter. Att välja rätt löparskor i ett sådant fall är ännu mer avgörande. Vilka egenskaper hos skorna ska man ta hänsyn till?

  • Bred konstruktion: skor med en bred tåbox ger dina fötter mer utrymme och minskar trycket på tårna.
  • Större storlek: Din löparskostorlek bör vara ca 0,5 till 1,5 nummer större än dina vanliga skor. Efter några kilometer sväller och expanderar foten i skon och behöver därför mer utrymme.
  • Lägre dropp: Dropp är skillnaden mellan häl och tå och mäts i millimeter. Ju lägre siffra, desto mer naturligt löpsteg tillåter skon. Du behöver inte nödvändigtvis springa med ”noll”-skor, men sträva efter löparskor med lägre drop, mellan cirka 4 - 8 mm.
  • Optimal dämpning: skumdämpningskomponenter i mellansulan tar hand om mjuka stötar, utan att det blir en puff. Vid Mortons fot är det lämpligt att ha löparskor med medelhög till hög dämpning för ökad komfort.

Top4Running TIPS: Vad innebär dämpning i löparskor?