De vanligaste muskelskadorna hos löpare är sträckningar eller förslitningar i lårmuskeln och sträckningar eller bristningar i vadmuskeln.
Orsaker till muskelskador
Musklerna i människokroppen består av muskelfibrer som utsätts för konstant ansträngning, eller spänning. Oavsett om du springer, styrketränar eller äter. I varje situation är spänningen olika. Om denna fiberspänning överskrider den maximala gränsen kommer muskeln att överkontraheras eller stramas åt och en skada kommer att uppstå. De vanligaste orsakerna inkluderar:
- Långvarig överbelastning och trötthet i musklerna
- Otillräcklig muskelbelastning (vissa muskelgrupper är överbelastade, andra är försvagade)
- Underskattning av muskelsmärta
- Otillräcklig uppvärmning före träning eller löpning
- Mineralbrist
- Dålig återhämtning
Muskelsträckning vs. muskelbristning
Smärta, svullnad och oförmåga att kunna fortsätta med en aktivitet. Muskelskador är tyvärr vanliga hos atleter, men de kan också uppstå under normala aktiviteter som att gå eller sova. Vad är skillnaden mellan en muskelsträckning, muskelbristning och en total muskelbristning?
1) Sträckning i muskeln
Vid en sträckning blir muskelfibrerna spända med överdriven spänning åtföljd av smärta. Sedan kommer tillbakadragandet och stelheten. Efteråt kan du fortsätta att känna spänningen i det drabbade området under några dagar och det rekommenderas att begränsa fysisk aktivitet i ungefär en vecka tills spänningen har försvunnit helt. Detta är dock inte en allvarlig skada.
2) Muskelbristning
En muskelbristning eller total ruptur är allvarligare och mer smärtsam än en sträckning. Muskelfibrerna sträcks över den elastiska gränsen och små eller större revor uppstår. Fullständig sönderrivning av fibrerna och hela muskeln kan också förekomma. Det kallas total ruptur. Omedelbart uppstår skarp smärta på det skadade området och oförmåga att fortsätta springa. Det är viktigt att röra och arbeta med det ömma området så lite som möjligt under denna tid. Efter ett tag kan du också uppleva svullnad, blodutgjutning, stelhet eller smärta vid beröring. De vanligaste orsakerna är långvarig överansträngning, trötthet eller otillräcklig återhämtning.
Risk för skador på lår- och vadmuskler
Det är dessa muskelgrupper som belastas mest vid löpning. Båda muskelgrupperna, quadriceps femoris och vadmusklerna, arbetar kontinuerligt och i samverkan när du springer - oavsett om det är uppför, nedför eller på plan mark. Därför löper de störst risk att skadas. Om en fiber går av orsakar det smärta och andra åkommor i första hand. Vad ska man göra i ett sådant fall?
Bristning av lår- och vadmusklerna: behandling
En bristning i lår- eller vadmuskeln har stor inverkan på en löpares liv. På grund av storleken på dessa muskler tar behandlingen i genomsnitt 4-6 veckor. Den exakta proceduren och varaktigheten bestäms dock av läkaren, som fastställer skadans allvarlighetsgrad och omfattning med hjälp av röntgen eller ultraljud. Behandlingen består av att vara i viloläge. Människokroppen är genial och kan återuppbygga och läka trasiga muskelfibrer. Det svåraste för idrottare och löpare är att förlika sig med diagnosen. Vila och tid är avgörande för att musklerna ska läka.
Hur påskyndar man läkning av muskler?
De viktigaste punkterna i behandlingen är vila, tid för muskeln att läka och tidig rehabilitering. Om du vill underlätta behandlingen kan du också ta hjälp av andra supplerande verktyg:
- Isläggning och ha benet i högläge - Om benet är svullet. Kyl i max. 15 - 20 minuter och upprepa flera gånger om dagen.
- Stötvågs- och magnetterapi - Smärtfria metoder som återställer bildandet av celler och nya vävnader och påskyndar läkningsprocessen.
- Kinesiotaping - Populära bland löpare och idrottare. De hjälper till att lindra muskelspänningar och smärta, förbättrar stabiliteten och främjar effekten från fysioterapi.
- Balanserad och näringsrik kost - Kroppen behöver mycket energi under läkningsprocessen. Fokusera på intag av alla makronäringsämnen - proteiner, kolhydrater, fetter och mycket vatten.
- Tillräckligt med vitaminer - D- och C-vitamin, magnesium, kalcium, fiskolja av god kvalitet och gurkmeja är effektiva.
- Kvalitetssömn - Under sömnen har kroppen tillräckligt med utrymme för regenerering och cellförnyelse.
- Geler och salvor - Du kan smörja eller försiktigt massera det drabbade området med varma salvor.
Förebyggande åtgärder i sig är också mycket viktiga. En överansträngd eller sönderriven muskel är vanligtvis resultatet av försummad aktivitet tidigare. Det kan t.ex. vara överbelastning, muskelsvaghet, trötthet eller obalans i muskulaturen.
Top4Running Tips: Ett annat vanligt problem hos löpare är artros. Ta reda på vad det är och vad behandlingen går ut på.
Återhämtning och rehabilitering efter skada
Efter vilotiden kommer rehabiliteringen och den gradvisa belastningen av kroppsdelen. Begränsad rörlighet och inaktivitet i kroppsdelen kommer att orsaka en försämring av rörligheten och även en förlust av muskelmassa. Fokusera därför på att stärka de försvagade muskeldelarna och återställa korrekta rörelsemönster. En fysioterapeut eller en ortoped kan hjälpa dig detta. Det är viktigt att inte underskatta rehabiliteringen, att inte skynda på den, att träna systematiskt och att stödja den med god sömn, kost och vitaminer.
Huskurer för muskelskador
Om du vill prova huskurer rekommenderar vi dem för muskelkramper eller muskelsträckningar. Muskelbristning är en allvarlig skada och att inte behandla den ordentligt kan leda till kroniska problem i framtiden. Enligt huskurerna kan du gnugga de ömma musklerna med plommonkonjak eller lavendelolja. Deras effekter är att de lindrar smärta eller påskyndar läkning.
Återgå till löpning efter skada
Jag är säker på att du undrar när du kommer att kunna återvända till löparskorna. Förbered dig för fysiskt men också mentalt arbete med mycket tålamod. I de tidiga stadierna bör du fokusera på muskelåterhämtning istället för löpning. Försvagade muskler måste gradvis vänja sig vid belastningen igen. Inkludera systematisk styrketräning, rörlighetsövningar och arbeta med att återställa grundläggande rörelsemönster - gå, stå, sitta etc. Kort sagt, trion styrka + stabilitet + rörlighet och gradvis belastning av muskeln. Vi rekommenderar att du rådgör med en fysioterapeut, tränare och läkare. Om du överdriver starten kan skadan komma tillbaka i en allvarligare form.
Skador är en obehaglig fas i våra liv, men trots all smärta har de sina positiva sidor. Tack vare denna erfarenhet kommer du att lära dig att lyssna på din kropp, återhämta dig och träna smart och medvetet.