END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu
Lämpliga skor för löpning på snö, is och frusna vägar

Lämpliga skor för löpning på snö, is och frusna vägar

9. 12. 2022 7 min. läsning

Att springa ute på isiga vägar med landsvägsskor är inte den bästa idén. Riskera inte fall eller skada dig på vintern. Vilka är de rätta löparskorna för vintern som håller dig igång både på snö och is?

En isig väg kan utgöra en risk att falla och du kommer att möta den mycket ofta under vintermånaderna - isiga trottoarer och frusna pölar i skogar och berg. Vi ger dig ett urval av skor där du säkert kan springa även på isiga och snöiga ytor.

Löparskor med spikar eller broddar

En vanlig lösning är skor med metallspikar eller broddar. Skor med metallspikar är en speciell typ av sko som liknar trailskor. De har metallspikar inbyggda i sulan, som håller dig på benen även på frusna ytor. När det gäller broddar är dessa skydd gjorda med "tänder" av metall som du sätter på dina löparskor och de kan bita fast i isen. De förhindrar halka, men å andra sidan minskar de löpskons funktionalitet, ökar skons vikt och lämpar sig inte för löpning på hårt underlag. Bär dem därför endast i frostiga förhållanden, de är inte lämpliga för dagliga löpturer eller träning.

Trailskor är också ett bra alternativ

 

Men du kan också köra med kvalitativa trailskor. Tack vare det djupa mönstret i sulan kommer de att hålla dig säker på snöig, våt och även en isig yta. En vattentät ovandel eller ett Gore-Tex-membran håller dina fötter torra under hela löpningen, utan att offra andningsförmågan.

5 tips för löparskor för vinter, snö och isiga vägar!

Běžecké_boty_do_sněhu_zimy_námrazu

1) INOV-8 Roclite GTX

 

Den här modellen är lämplig för frysta, snöiga och muddy surfaces. Modellerna från den här kollektionen är mångsidiga trailskor och tack vare den perfekta universella sulan kan de hantera hal asfalt och även lera eller snö. Tack vare Gore-Tex-membranet blir dina löpturer bekväma och dina fötter förblir torra. Membranet täcker hela den övre delen av skon. Sulan är tillverkad med en blandning av grafen för ett optimalt förhållande mellan grepp och sulans hållbarhet. Medelhög dämpning är bekväm för långa löpturer, men ändå lyhörd och stabil nog att behålla kontrollen i teknisk och oförutsägbar terräng.

Män Kvinnor

inov-8_roclite_goretex

2) Salomon Speedcross Gore-Tex

Även de populära speedcrossarna har ett Gore-Tex-membran. Tack vare den kan du använda den fulla potentialen hos denna utmärkta trailsko även i snö, hala och våta förhållanden. Mud Contagrip®-sulan ger maximalt grepp, Sensifit™-konstruktionen håller din fot stabil men bekväm, och EnergyCell™+-blandningen i mellansulan ger unik energiåterföring.

Män Kvinnor

Salomon_speedcross

3) Nike React Pegasus Trail Gore-Tex

 

Utöver Pegasus versionen för väg, har arbetshästen med vingar från Nike även en trailversion, även den med ett vattentätt Gore-Tex-membran, som är lämpligt för våta och snöiga löpturer. Yttersulan med en mindre mängd gummi gör att du smidigt kan övergå från vägen till terrängen, och tillsammans med det distinkta mönstret ger de bra grepp på hårda och obanade ytor. Njut av den legendariska komforten hos Pegasus-modeller även under svåra snöförhållanden!

Män Kvinnor

Nike_Pegasus_trail_goretex

4) Mizuno Wave Rider GTX

Ytterligare en modell med Gore-Tex-membran som håller dina fötter torra. Den aggressiva sulan ger dig ett utmärkt grepp så att du kan springa trots snö eller regn. Den lätta U4iC-mellansulan säkerställer optimal dämpning samtidigt som du kan utveckla hög hastighet. Tack vare SmoothRide-tekniken kommer din övergång från slagfasen till reboundfasen att vara smidig och oavbruten.

Män Kvinnor

Mizuno_wave_rider

5) The North Face Flight Vectiv

Bra vattentät trailsko för djup och hög snö. Ovandeln är gjord med andningsbar och vattentät FUTURELIGHT™-teknik, som dessutom är förstärkt med slitstark Spectra®-fiber. En stor fördel är blixtlåsen som skyddar anklarna och akillessenan även i högre snö. Tack vare kombinationen av 3D-kolfiberplattan, vaggans mellansula och SurfaceCTRL™-sulan kan du använda maximal energi i terrängen. Dessutom kommer sulan att stödja dig på alla ytor.

Män Kvinnor

The_North_Face_Flight_Vectiv

Löparstrumpor spelar också roll. En liten bit, men en viktig egenskap! De förbättrar komforten, leder bort svett och håller foten och tårna på plats, vilket förhindrar att blåsor bildas.

 

Okej, nu vet du tipsen för löparskor för vintern. Men vad ska man mer tänka på innan man ger sig ut i kylan och snön?

  • Funktionella kläder- hur klär man sig för regn
    snö och minusgrader? Ta på dig kläder för vinterlöpning  och lager upp. Hur man gör det? Grundlagret består av en långärmad t-shirt, mellanlagret kan vara en sweatshirt, det övre lagret är en rinnande vattentät jacka och för benen, ta på dig termoleggings. Följ utomhustemperaturen och dina känslor. Glöm dock inte att du kommer att bli varm och svettas när du springer, så undvik att packa för mycket och välj kläder av funktionsmaterial.
  • Värm upp innan löpningen – det här borde ha varit en bas i alla väder, men med utomhustemperaturen runt noll är det verkligen ett måste. Rulla ut lederna, gör lite löpskolningsövningar och några steg att värma upp. Dina känslor under löpningen blir mycket bättre! Det är värt ett försök, eller hur?
  • Sätt ett lätt tempo – Om du inte förbereder dig för ett löplopp, spring i ett lugnare tempo. Kroppen acklimatiseras bättre till den kalla luften och samtidigt kan du testa den frusna och snöiga ytan.
  • Glöm inte dricksregimen – även om det inte är lika självklart som på sommaren, behöver människokroppen tillräckligt med vätska under träning även på vintern. Ta med dig vatten på längre löpturer, som du enkelt kan förvara i din Löparryggsäck.

Ge inte upp löpningen i kallt väder och njut av det snöiga landskapet med Top4Running!

#RunningNeverStops