END OF SEASON SALE! Välj bland 5000 produter Köp nu
Löparskor med lågt eller noll fall

Löparskor med lågt eller noll fall

18. 4. 2023 6 min. läsning

Du måste ha hört termen "drop" i löparvärlden. Vad betyder drop egentligen, varför är det en viktig faktor i urvalsprocessen och vilken typ av lågdropsskor finns på marknaden?

Vad betyder en drop?

 

Drop i löparskor betyder lutningen på foten, specifikt skillnaden i höjd mellan häl och tå. Ju lägre denna siffra är, desto mer naturligt steg kommer skon att tillåta dig att springa. Det finns i generellt tre kategorier:

  • Löparskor med 0–5 mm drop är lämpliga för erfarna löpare med en behärskad löpteknik.
  • Löparskor med 6–10 mm drop är den gyllene medelvägen för medel vana löpare. De ger dig ett naturligt steg men också add comfort for the occasional heel strike.  
  • Löparskor med 11 mm eller mer drop är lämpliga för löpare som springer över klackar eller är överviktiga.


Zero-drop löparskor - Ja eller nej?

Naturlig gång och noll droppar är allt populärare nuförtiden. Du är förmodligen bekant med minimalistiska barfotaskor som försöker simulera barfotapromenad. När det kommer till löpning har zero-drop skor en rad positiva egenskaper, de viktigaste är:

  • Låter löparen springa naturligt
  • De har en positiv effekt på avvikelser i löpsteget - tillexempel pronation och supination 
  • De hjälper foten (och därmed dig) att springa till sin fulla potential

Men trots det passar de inte alla, åtminstone inte direkt. Du måste arbeta med rätt löpteknik och vänja dig vid den nya skotypen gradvis för att undvika att överbelasta dina vader och hälsenor och riskera skador. Varva minimalistiska skor med de du är van vid.

Drop är inte lika med dämpning

Många människor blandar ihop drop och dämpning. Så är inte fallet. Zero-drop skor har också dämpningskomponenter och du kan springa långa löpturer i dem.

 

Nu vet du iallafall vad det betyder, så låt oss ta en titt på löparskor med låg drop:

1) Altra running shoes

Altra modellerna är kända för sina zero-drop skor och breda tå. De erbjuder minimalistiska väg- och stigskor som är extremt bekväma, hög kvalitet och hållbara, och som hjälper dig att nå din fulla löppotential. Naturligtvis ingår även andra faktorer som grepp, andningsförmåga och dämpning. Vi har två storsäljare från Altra för dig. En för att dominera vägen, den andra för dina spåräventyr.

Altra Torin

Bär Altra Torin 5 på vägen. Den har en ovandel i mesh av hög kvalitet som säkerställer optimal andningsförmåga under din prestation. Det är en helt omdesignad bästsäljande volymlöparsko på ALTRA Zero Drop™-sulplattformen. Altra EGO™ MAX-mellansula ger responsiv dämpning och du kan lita på FOOTPOD™-yttersulan för överlägset grepp. Unik komfort och höga nivåer av dämpning, är den perfekta kombinationen för dina långa landsvägslöpningar!

Män Kvinnor

Altra_Torin_běžecké_boty

Altra Timp

Ta Altra Timp 4 för terrängen. Maximal komfort garanteras med Altra ZeroDrop™ breda tåform. Den välsittande, andningsbara ovandelen i mesh har asymmetrisk snörning för att bättre säkra din fot i skon. Detta förhindrar oönskad tåglidning och obekväma blåsor på tårna under löpningen. Stabilitet och grepp på olika typer av stigar garanteras av den flexibla MaxTrac™-yttersulan och Altra EGO™ MAX-mellansulan ger dämpning.

Män Kvinnor

Altra_Timp_běžecké_boty

Altra Torin och Altra Timp är fantastiska skor, men vi kan lugnt säga att även andra modeller av detta märke är bland de bästa. Running legend säger att när du väl har använt Altra så vill du inte ha det på något annat sätt!

2) Inov-8 X Talon

Talon-modellen, närmare bestämt INOV-8 X-TALON G 210 v2 med 3 mm fall är ett kompromisslöst val för mjuka spår, cross country, OCR och andra leriga löpningar där du vill ha maximal prestanda. Yttersulan är den ikoniska slitbanan X-TALON berikad med grafen, och den smala ovandelen är sydd av Cordura Airflow-material som andas och har solid hållbarhet. Komforten går lite åt sidan, men det är värt det för den fantastiska ytkontakten och den säkra prestandan!

Män Kvinnor

běžecké_boty_inov8_talon

3) Asics Fuji Speed

Även om Asics Fuji Speed-modellen inte har nollfall, har den ändå ett väldigt lågt tal, nämligen 5 mm. Detta är en trailsko som är utvecklad för längre sträckor. Ovandelen är gjord av lättvikts Nexkin-material som ökar nötningsbeständigheten på det oförutsägbara spåret. Pebax-plattan och GUIDESOLE™-tekniken främjar en mjuk upp- och nedstigning även i den mest utmanande terrängen. ASICSGRIP™ yttersula erbjuder ett högt grepp på en mängd olika terrängtyper utan att kompromissa med hållbarheten.

Män Kvinnor

Asics_Fujispeed_běžecké_boty

 

Kolla in löparutbudet och utrusta dig från topp till tå med Top4Running!