Löparskor för plattfot

Löparskor för plattfot

22. 9. 2023 6 min. läsning

Plattfot stör en betydande del av löparpopulationen. Är du en av dessa löpare? Ta reda på när plattfot är allvarligt, vilka löparskor du ska använda och varför det är viktigt med en fotundersökning.

Du kanske blir förvånad över att veta att vara plattfotad är ganska normalt och även om det är demoniserat, så påverkar det inte en löpares liv negativt. Faktum är att de flesta människors fötter avviker något inåt när de går. Detta är en naturlig reaktion hos foten för att hitta balans och bibehålla stabilitet. Problemet uppstår när foten är kraftigt platt - då känner du smärta i muskler och leder i fötterna. I en sådan situation är de mjuka strukturerna redan anpassade till fotens olämpliga tillstånd och dess dåligt inlärda stereotyper. Foten trampar främst på den inre sidan av foten, som faller avsevärt, och måste bära en stor del av kroppsvikten. Detta orsakar den tidigare nämnda smärtan och trycket på lederna, särskilt knäna och höfterna, och påverkar också hållningen.

Om du är plattfotad - och då menar vi kraftigt plattfotad - är det viktigt att välja löparskor som ger dig rätt stöd, stabilitet och komfort. I princip kan du välja mellan två typer av löparskor, nämligen:

1) Löparskor med pronationsstöd

Den första typen av löparsko du kan välja är den med pronationsstöd. Pronation och plattfot går hand i hand. I båda fallen faller fotleden och hela foten inåt. Löparskor med pronationsstöd är fasta, ger stöd åt foten i mellanfotsvalvsområdet och har ett optimalt dämpande lager i mellansulan. Tänk på att pronationsskor inte löser problemet med plattfot åt dig, de lindrar bara obehaget vid löpning genom att ge hålfoten det stöd den behöver.

Popular pronation support shoes among runners are:

altra_timp_4_loparskor

2) Minimalistiska löparskor

Minimalistiska skor blir mer och mer pupulära. Men vad står termen egentligen för? Jo, det står för en sko som tack vare sin konstruktion gör att du kan gå naturligt och kan använda fotens fulla potential, vilket har en positiv effekt på plattfot, pronation och supination.

Men var försiktig, den här typen av skor kräver en anpassningsperiod. Om du omedelbart började använda minimalistiska skor på varje löprunda skulle det bli en chock för din kropp. Den typ av chock och belastning som kan leda till smärta i vader, knän eller hälsenor. Varför denna risk? För att de aktiverar muskel- och nervgrupper som "sover" i vanliga skor eftersom de inte får någon stimulans för att arbeta, de används helt enkelt inte. Kort sagt, i minimalistiska skor är det bara du och dina fötter som får göra det hårda jobbet. Det är en bra idé att byta ut minimalistiska skor mot de skor du är van vid och att använda dem för kortare löprundor på mjukare underlag, till exempel i skogen. Även om du kommer att kännas som en utmaning i början, säger ryktet att när du väl har vant dig vid minimalistiska skor kommer du inte att vilja springa i några andra skor igen.

Minimalistiska löparskor kan delas in i två kategorier:

Löparskor med låg eller ingen drop

Drop i löparskor är skillnaden i dämpning mellan häl och tå. Ju lägre siffra, desto naturligare löpsteg tillåter skon. Och naturligt är precis vad du behöver. Dessa modeller är bästsäljarna:

Barfotaskor eller barfotalöpning

Barfotalöpning eller barfotaskor som simulerar barfotalöpning kräver träning och tålamod. Du kan inte förlita dig på dämpning, skydd eller stöd. Om du inte känner för att springa barfota är det okej. Istället rekommenderar vi att du tar barfotapromenader där miljön tillåter det - på gräsmattan i din trädgård, på en äng eller i en skogsglänta. För löpning och promenader är barfotalöparskon Merrell Vapor Glove lämplig för mjuka och ojämna underlag.

merrell_loparskor

Löpanalys

Om du misstänker en avvikelse i din löpning och inte vet vilka löparskor du ska välja, rekommenderar vi att du gör en löpanalys. Du får reda på eventuell felställning av fotleden, viktfördelning under steget, belastningsförhållandet på båda sidor av kroppen och andra intressanta saker. Det erbjuds vanligtvis på specialiserade sportcenter eller av fysioterapeuter.

Tänk på att varje person har olika fötter och att det som passar en löpare med plattfot kanske inte passar en annan. Vid obehag och smärta, kontakta en fotspecialist eller fysioterapeut för att fokusera på det viktigaste, nämligen att aktivt ta itu med ditt problem: specialövningar, stretching, aktivering etc.


PRODUKTRÅD