Löpning under graviditet - Hur hanterar man löpningen och vilka rekommendationer ska man följa?

Löpning under graviditet - Hur hanterar man löpningen och vilka rekommendationer ska man följa?

10. 5. 2022 7 min. läsning

Graviditet behöver inte betyda att du måste sluta springa. Fysisk aktivitet är bra för hälsan i lagom mängd och i rätt form. Hur kombinerar man ett positivt graviditetstest och löparskorna?

Hur kan löpning påverka graviditeten?

Graviditet är olika för varje kvinna. Det är därför inte lämpligt att ge råd om "vad som är bäst". Om du är en entusiastisk löpare behöver du definitivt inte ge upp löpningen. Å andra sidan är det inte optimalt att överträffa personliga rekord under graviditeten eller att börja springa om kroppen inte är van vid det. Vi kommer att fokusera på varje trimester i detalj, men dessa två grundläggande fakta gäller för hela graviditeten:

  • Rådgör med alltid med en gynekolog/läkare - Regelbundna undersökningar och hälsokonsultationer är väsentliga under graviditeten. Diskutera dina alternativ för fysisk aktivitet med din läkare. Vilka träningsformer rekommenderar läkaren?
  • Lyssna på din kropp – Har du fått grönt ljus från läkare, använd sunt förnuft. Kroppen skickar tydliga signaler, varje gång. Lyssna på dem och använd dem till din fördel. Om du har energi och lust att röra på dig, träna då. Om du känner dig trött, vila. Och viktigast av allt, fokusera inte på tiderna du hade före graviditeten eller andra siffror. Löpning ska vara njutbart!

Löpning i första trimestern

Den första trimestern är full av medicinska undersökningar. Det är också den mest riskfyllda delen av graviditeten och åtföljs ofta av obehagligt illamående, trötthet och bröstsmärtor. I det här fallet är det lämpligt att lyssna på din kropp. Om förändringarna från graviditeten inte begränsar dig kan du springa utan problem. Försök att hålla din puls upp till 140 slag per minut, pressa inte dig själv och se till att du dricker tillräckligt med vatten. Annars, tillåt dig själv att vila och få den nödvändiga energin.

Top4Running-TIPS: I början av graviditeten är det vanligt att brösten växer och det kan också påverka känslan när du springer. Skaffa en högkvalitativ sport BH med högt support som kommer att ge dig komfort och självförtroende.

adidas_dámské_běžecké_boty

Löpning i andra trimestern

Under andra trimestern släpper förhoppningsvis illamåendet en hel del. Men med den växande magen kommer andra förändringar - kroppens tyngdpunkt rör sig mer framåt, vilket kan vara ovant i början. Var försiktig när du springer och utrusta dig med den bästa utrustningen

  • Löparskor med dämpning - Skor = grunden för hälsosam löpning. Under graviditeten är rätt skor och utrustning ännu viktigare än tidigare. Satsa på kvalitativa löparskor
    som absorberar stötar och skyddar dina leder.
  • Gravidleggings – Tack vare utrymmet för den växande magen blir rörelsen mycket bekvämare.
  • Stödjande graviditetsbälte – Det används som ett stöd för korrekt hållning, avlastning för ryggen, mindre tryck på bäckenbottens muskler eller för att stärka bukväggen. Du kan också använda den för promenader eller fritidskläder under andra eller tredje trimestern.

Försök att springa huvudsakligen på plana vägar och ersätt den hårda vägen med en mjuk yta som en skog, äng, grusväg eller friidrottsbana. Den mjuka ytan innebär mindre belastning på dina leder och en skonsammare löpning för din växande mage.

Löpning i tredje trimestern

Försiktighet först - det handlar löpning om i tredje trimestern. Om ditt hälsotillstånd och mängden energi tillåter det, spring i väldigt lätt tempo och helst med en partner som kan hjälpa dig vid eventuella komplikationer. Om inte, tvinga dig inte till någonting. Men försök att hålla dig i "bekväm rörelse". Att ständigt sitta eller ligga ner är inte hälsosamt. Om löpning inte är bra för dig, ersätt det med promenader i naturen, yoga, simning, eller stretching.

těhotenství_protahování

Faror med att springa under graviditeten

I vissa fall kan löpning under graviditeten vara oönskat eller till och med farligt för kvinnan och barnet. Vilka komplikationer kan uppstå?

  • Andningsproblem och oförmåga att lugna andningen
  • Vaginal blödning
  • Sammandragningar
  • Känslor av yrsel
  • Huvudvärk
  • Bröstsmärtor
  • Muskel- och ledvärk

Om dessa varningssignaler börjar dyka upp, fortsätt inte att springa. Diskutera omedelbart dessa komplikationer med en läkare, de kan hjälpa dig vidare .

Halvmaraton / Marathon under graviditeten. Ja eller nej?

Planerar du att springa ett halvmaraton eller ett maraton under din graviditet? Är det lämpligt att göra det? I några enstaka fall är detta möjligt, men enligt läkare anses det vara farligt. Under en intensiv prestation som ett maraton eller halvmaraton överhettas kroppen och inuti kroppen sker tryckförändringar som kan orsaka problem för barnet.För sinnesfrid rekommenderar vi att du skjuter upp loppet till dess att barnet fötts. Löparkläder kommer att vänta på dig i garderoben, och efter förlossningen kommer du att prestera mycket bättre än under graviditeten, utan risker. Och även ditt största fan - din bebis - kommer att vänta på dig vid mållinjen!

När kan man börja springa efter förlossningen?

Efter förlossningen kommer det att ta lite tid att vänja sig vid de nya vanorna och rutinerna som kommer med moderskapet. Ge dig själv minst sex veckor på dig att vänja dig vid din nya kropp och läka alla sår efter förlossningen. Börja långsamt, pressa inte dig själv och rådgör med en läkare för att vara säker.

Som du kan se är du inte tvungen att ge upp löparskorna under graviditeten. Lyssna på läkarens instruktioner och på din kropp och njut av varje kilometer som din kropp springer eller går. Det är bra att vara aktiv, ur ett fysiskt, mentalt och även hälsomässigt perspektiv.

Graviditetskilometer? Utrusta dig med Top4Running!


TRÄNINGSRÅD